Европол също ще разследва убийството на журналистката Дафне Галиция

Европарламентът увеличава натиска върху Малта в борбата й с корупцията

Европол също ще разследва убийството на журналистката Дафне Галиция

Трима следователи се очаква да пристигнат в Малта, за да съдействат за откриването на убийците на малтийската журналистка Дафне Каруана Галиция.

Холандски експерти и агенти от американското ФБР вече се включиха в разследването на атентата от 16 октомври, когато колата на разследващата корупцията журналистката беше взривена, а тя загина.

Дафне Галиция, която беше на 53 години, бе наричана "малтийския Уикилийкс" заради разкритията, които правеше. Тя извади наяве някои от тъмните страни на малтийската политика.

Във вторник председателят на Европейския парламент засили натиска върху правителството в Малта, настоявайки за международно разследване.

Малтийското правителство обяви награда от 1 милион евро, които ще даде за информация, която би довела до извършителите и поръчителите на убийството.

Местни медии съобщиха преди дни за предположенията на следствието, че убийството на Галиция може да е свързано с нейните разследвания за контрабандата на горива от Либия в Европа.

Мнозина в най-малката страна в ЕС не вярват на съдебните власти и полицията. В четвъртък вечерта група жени разпънаха палатки на историческия площад в малтийската столица Валета, обявявайки четиридневен протест с настояване за оставката на началника на полицията и министъра на правосъдието и заменянето им с личности, одобрени от две трети от парламента.

Ако парламентът не чуе това, което имаме да му кажем, ще излезем по улиците и тогава може би някой ще ни изслуша, заяви една от участничките в протеста.

Европейският парламент изпраща делегация в Малта, за да разследва как правителството се справя с корупцията, увеличавайки натиска върху премиера Джоузеф Мускат, предаде Асошиейтед прес.

Председателят на групата на АЛДЕ в Европарламента Ги Верхофстат каза в четвъртък, че корупцията в Малта изглежда е широко разпространена и се е превърнала в доходен бизнес модел. Делегацията ще провери дали в Малта се спазва върховенството на закона и какви мерки се вземат срещу корупцията и прането на пари, допълни Верхофстат.

Споделяне

Още от Европа