Европол: След печатниците, България трябва да удари и поръчителите на фалшиво евро

България е постигнала големи успехи в борбата с фалшифициране на еврото под ръководството на ген. Бойко Борисов. Промените, които трябва да се направят в България, са задача на правосъдието, а не на полицията, заявява шефът на отдела за борба с фалшификация на евро в Европол Пройс в интервю за "Дойче веле". Според него е необходимо да се разкрият обаче поръчителите. Обратно на тази оценка, главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов е категоричен, че България е направила е всичко -законите са ни променени, полицията разкрива печатниците, прокуратурата повдига обвинения, съдът произнася присъди. Остава само да влезем в Европейския съюз.

В репортажа на "Дойче веле" се припомня, че българите имат славата на най-добрите фалшификатори на евро. Контрабандисти пренасят подправените банкноти от България в Западна Европа, скрити в коли и автобуси, натъпкани в обувки и дрехи. Има дори случаи на укриване в хлябове.

В Германия криминалните служби съобщават за перфектно фалшифицирани банкноти, които завладяват и банкоматите. Някои банкноти, идващи от България, се разпознават трудно дори от германските банки. Единствено националната банка е в състояние да ги регистрира. Статистиката показва, че най-често подправяна е 50-евровата банкнота. Австрийският вестник "Курир" припомня за български фалшификатори, които преди години се оправдавали с твърдението, че използват евробанкнотите за тапети.

Междувременно български криминални служби се радват на огромно съдействие от страна на Германия и Европол, отбелязва "Дойче веле". Провеждат се многобройни съвместни акции, обмяна на информация, както и обучение на български полицаи. Отбелязва се, че през септември тази година Федералната криминална служба ще проведе обучение за борба срещу фалшифицирането на евро, в което ще участват 25 български полицаи. Този курс е само един от многобройните проекти, които се осъществяват със съдействието на Федералната криминална служба, Европол и Европейската комисия.

Заместник-шефът на отдела за организираната престъпност във Федералната криминална служба на Германия Кубица посочва пред радиото, че нито една държава сама не може да се справи с фалшификаторите е затова се провеждат общи разследвания.

Федералната криминална служба разследва казус, свързан с България, а службата за борба с организираната престъпност в София от своя страна се занимава със същата следа. Това се нарича паралелна процедура. Съществува много добро сътрудничество с българските власти. Европейското сътрудничество, включващо и България, се ръководи от организацията Европол в Хага, където страните от Европейския съюз са се обединили и на полицейско ниво с цел обща координация и анализи, посочва Кубица.

Една от задачите на Европол е да събира и класифицира информация и да прави заключения. Ефектът е изключително позитивен, когато службите за борба с престъпността получават указания за разследване на нови следи и взаимовръзки.

Шефът на отдела за борба с фалшификация на евро в Европол Пройс отбелязва, че България е постигнала големи успехи в борбата с фалшифициране на еврото под ръководството на ген. Бойко Борисов. Промените, които трябва да се направят в България, са задача на правосъдието, а не на полицията. Трябва да се въведе нов наказателен закон и промени в Наказателно-процесуалния кодекс, смята Пройс.

Един голям проблем, касаещ не само България, но и другите югоизточноевропейски страни, това е липсата на координирани закони. Например в някои страни е разрешено използването на специални разузнавателни средства при разследването на престъпления за фалшифициране на евро, а в други страни не е разрешено.

Смисълът на борбата срещу фалшифицирането на евро е не залавянето на разпространителите, а разбиването на печатниците. България показа, че се справя успешно с тази задача. Следващата стъпка е залавянето на поръчителите, отбелязва Пройс.

Главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов обаче, който доскоро настояваше за законодателни промени, казва, че в България вече е направено всички необходимо за промени в законодателството.

В това отношение всичко, което е трябвало, вече е променено в българското законодателство, заявява Борисов и посочва промените в текстовете в Наказателния кодекс, инкриминирането, подготовката, изготвянето, съхранението, разпространението на фалшиви парични знаци, документи за самоличност и т.н.

По думите му сътрудничеството с Германската криминална служба и Европол не би могло да бъде на по-високо ниво, отколкото в момента.

"Като се започне от всякаква подкрепа, която министър Ото Шили дава на България, и се стигне до министър Бекщайн, баварския министър на вътрешните работи, Едуард Лидгенс, шефа на отдела за фалшиви пари в Мюнхен, всички колеги, които работят, от Бундескриминаландт, непрекъснато стоят колеги от Европол, с които работим заедно. Така че, мисля, по-добро сътрудничество между Германия, в частност Европол, и България не би могло да се надяваме", казва генералът.

Той отбелязва, че много от операциите са ставали именно чрез внедряване на агенти, чрез специални способи и методи между няколко европейски държави.

Успехите, според Борисов, са неизброими - милиони долари, милиони евро. Само преди дни Пловдивският окръжен съд постанови 64 годишни присъди, припомни генералът и заключи:

"Така че ние сме ги заловили, проследили, прокуратурата е повдигнала обвинение, съдът е постановил тежки осъдителни присъди. Какво остава още да се направи? Остава да влезем в Европейския съюз, да дойдат повече инвестиции в България и хората да се занимават с честен труд и да имат с какво да изкарват прехраната си".

На въпрос дали до 2007 година ще спрем фалшифицирането на евро, Борисов обявява, че ние сме ги спрели. Това, че над 34-35 печатници до този момент само за една година сме разбили, означава, че сме най-ефективни в това отношение. Запитан доколко успява полицията да залови обаче едрите риби, Борисов отговаря: "Ние сме заловили всички най-големи печатници и най-големи риби, най-големите сме заловили - дистрибутори, производители, разпространители, печатари, всичко".

Споделяне

Още от България