Европолитици се опасяват от разпад на ЕС заради миграцията

Захариева: Ако не вземем общо решение, ще разрушим изграденото

Европолитици се опасяват от разпад на ЕС заради миграцията

Очертаващата се невъзможност на Европейския съюз да стигне до общо решение на мигрантската криза доведе до мрачни прогнози за бъдещето му. Ден преди срещата на върха председателят на Европейския съвет Доналд Туск предупреди, че залозите вече са много големи, а времето все по-малко. Италианският вицепремиер Матео Салвини прогнозира, че ЕС може да се разпадне до една година, като опасност за бъдещето на Общността видя и българският вицепремиер и външен министър Екатерина Захариева.

"Ако не вземем общоевропейско решение за миграцията, или ще се блокираме дотолкова, че ще се саморазпаднем, или ще разрушим това, което сме изградили", заяви Захариева в сряда.

Преди два дни и председателят на Европейския парламент Антонио Таяни предупреди, че ЕС е заплашен от смърт, ако не намери общо решение за миграцията. 

Мерките срещу кризата с мигрантите ще са основна тема на заседанието на европейските лидери в четвъртък и петък, но и този път не се очаква пробив по темата и настроението в ЕС не е оптимистично.
 
Очаква се страните членки да договорят по-нататъшно затягане на външните граници на съюза, оказване на повече подкрепа на Либия и проучване на възможността за създаване извън територията на страните членки на центрове за настаняване на мигранти. Засега обаче няма компромис по най-чувствителния въпрос - разпределянето на кандидатите за убежище из страните от ЕС.
 
По географски причини, повечето мигранти слизат на суша в Италия и Гърция, а страни като Унгария, Полша, Чехия и Словакия не желаят да споделят бремето и отказват да приемат квоти за бежанци.

В същото време липсата на решение дава все повече сила на европейски крайни партии.

Срещата на върха тази седмица е ключова за германския канцлер Ангела Меркел. Баварските съюзници ѝ дадоха срок от две седмици да договори общо решение на мигрантския въпрос с други европейски страни, като така "охладиха" временно спора, който от седмици застрашава стабилността на управляващата коалиция в страната.

Ако такова споразумение не бъде постигнато обаче, германският вътрешен министър Хорст Зеехофер ще нареди на полицията да започне да спира на границата и да отпраща мигранти, подали молба за убежище в други държави членки.

"Ако не излезем от страха, ако не се събудим, не ни чака нищо добро"

Захариева коментира в сряда, че водещ приоритет е намирането на общоевропейско и дългосрочно решение за мигрантската криза.

"68.5 млн. души са мигрантите в световен мащаб - най-високата миграционна вълна в историята на човечеството. Искрено се надявам най-после на разум и смелост. Понякога изглеждаме блокирани от страх. Толкова се страхуваме да не се поддадем на популисткото движение, че ставаме по-големи популисти“, посочи Екатерина Захариева.

"На популизма не може да се отговаря с популизъм - така не можем да го спрем. Ако не излезем от страха, ако не се събудим, не ни чака нищо добро", добави тя.

Италиански министър се съмнява, че ЕС ще съществува догодина

Италианският вицепремиер и министър на вътрешните работи Матео Салвини коментира, че
Европейският съюз е изправен пред екзистенциална криза и може да се разпадне до една година.

В интервю за германското сп. "Шпигел" Салвини казва, че срещата на върха на ЕС "ще покаже, че общността е по-разделена от всякога".

"През идните месеци ще се реши дали Европа все още има бъдеще в сегашната си форма или цялото нещо е станало безсмислено", заявява той в интервюто, цитирано от БТА.

"Не става дума само за бюджета за следващите седем години. Следващата година ще има нови избори за Европейския парламент. До една година ще видим дали обединена Европа все още съществува или не", казва Салвини.

Салвини е лидер на италианската крайнодясна партия "Лига", а сред европейските му съюзници са унгарският министър-председател Виктор Орбан, ръководителката на френската крайна десница Марин Льо Пен и настроената против ЕС германска партия "Алтернатива за Германия".

Туск: Европейците отдавна очакват решимост

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск от своя страна предупреди лидерите на ЕС, че са необходими спешни мерки за решаването на кризата.

"ЕС трябва да бъде в състояние да решава кой има право да навлиза на негова земя. Ако не успеем да постигнем тази цел, ще бъде ярка проява на слабост от наша страна, би изглеждало сякаш нямаме външна граница. Европейците отдавна очакват да проявим решимост, за да възстановим чувството им за сигурност. Това е така, не защото хората внезапно са станали ксенофоби, а защото е работа на всички управляващи да прилагат закона, да защитават земята и границата, за които са отговорни", посочва Туск в писмо до лидерите на ЕС преди срещата на Европейския съвет в Брюксел в четвъртък и петък.

Той отбелязва, че миграционната криза създава почва за новопоявилите се крайни политически движения, които убеждават хората в нуждата от "твърда ръка", в разрез с либералния и европейския дух, с уклон към открит авторитаризъм.

Ако хората повярват, че само тези сили са решението, ще повярват и на всичко, което те им кажат. Залозите са много големи, а времето е малко, отбелязва той.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа