Европосланиците увериха Костов, че България няма да бъде забавена за ЕС

България ще стане пълноправен член на Европейския съюз в началото на 2007 година. В момента няма нагласи и индикации в съюза, че приемането ни може да се забави и че предпазната клауза ще бъде задействана, ако страната не изпълнява ангажиментите си по глава "Правосъдие и вътрешни работи". Тези уверения са дали европосланиците в София на работен обяд с лидера на партия Демократи за силна България и бивш премиер Иван Костов и негови колеги.

Пред дипломатите, ръководството на ДСБ е изразило притеснения във връзка с рисковете членството ни в ЕС да бъде отложено с година, като се задейства предпазната клауза заради неизпълнението на ангажименти по глава "Правосъдие и вътрешни работи", най-вече проблемите в реформата на досъдебната фаза, и по глава "Конкуренция".

Проблемите на правосъдната система и досъдебното производство са били приоритетно обсъдени на работния обяд.

Посланиците са уверили, че до момента няма солидна политическа и експертна индикация, че приемането ще бъде по-късно от очакваната дата.

Дипломатите не смятат също, че и в България има активност, която да предизвиква евентуално задействане на предпазната клауза.

ЕС поиска спешни реформи в българската съдебна система, като посочи дублирането на функциите на следователи и дознатели, което води до бавно и неефективно съдебно производство. Липсата на напредък по тази тема може да забави членството на България в ЕС, предупреди евроминистърът Меглена Кунева. След като и дясната, и лявата опозиция отхвърли като механични поправките в Наказателно-процесуалния кодекс за прехвърляне на дела от следствието към дознанието само като опит да се излъже ЕС, че се прави реформа, министърката пък обяви, че липсва воля у политическите сили да направят исканите от ЕС промени. Заради това Костов я обвини, че се държи като администратор на ЕС, а не като политик.

Същевременно дипломатите са уверили, че годишният доклад на Европейската комисия за напредъка на България към ЕС ще бъде положителен.

Все пак в доклада ще има дипломатично изразени критики и описание на рисковете, които съществуват пред България, заяви след срещата Иван Костов.

След изразени опасения от ДСБ, че България може да бъде забавена и в случай, че Румъния не получи добри оценки, европейските посланици са уверили, че София няма да бъде обвързана негативно с Букурещ и ние ще сме третирани според собствените си достойнства, съобщи Константин Димитров от ръководството на ДСБ.

По време на работния обяд ДСБ са питали и за настроенията в страните от ЕС за евентуално определяне на дата на Турция да започне преговори за ЕС. Посочили са, че България е заинтересована да участва в тях като непосредствен съсед.

Посланиците са се запознали с вътрешнопартийното състояние на ДСБ, както и със състоянието на дясното политическо пространство у нас.

Костов съобщи, че ръководството на ДСБ е запознало посланиците с позицията на партията за етническия модел у нас. По думите му тази позиция е естествена за европейци и няма нужда от коментар.

ДСБ смятат, че всички граждани, независимо от техния етнос, имат право да избират от коя партия да бъдат представлявани, а не правата им да се защитават от една етническа партия, каквато е ДПС у нас.

Иван Костов съобщи още, че ДСБ е разчела усилията си, така че да е готова за предстоящите парламентарни избори. Той посочи, че процесът на образуване на общински организации на партията върви с високо темпо. До края на месеца вероятно партията ще има около 20 местни организации, а до средата на декември ДСБ ще има структури в общините, където живеят повече от 80 на сто от българските граждани.

След 15 януари партията ще реши въпроса за подготовката и номинирането на кандидати и ще бъдат изградени предизборни щабове по места, каза Костов. Той допълни, че според ДСБ парламентарните избори трябва да бъдат през юли, за да има един месец за кампания след разпускането на парламента. Костов допълни, че дори и да са през юни, партията има пълна организационна готовност.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?