Европредседателството e довело до ръст на цените и заетостта в хотелите в София

Европредседателството e довело до ръст на цените и заетостта в хотелите в София

Председателството на ЕС и високата бизнес активност са довели до покачване на цените и на увеличаване на заетостта при високия клас хотели в София. Това показва проучване на консултантската компания "Фортън", представител на "Кушман и Уейкфилд" (Cushman & Wakefield) за България и Македония, което се провежда за втора поредна година сред водещи хотели в категориите 4 и 5 звезди.

Цените на високия клас хотели са нараснали с изпреварващ темп през 2017 г. При 5-звездните хотели увеличението на цената на хотелска стая е със 7.3 на сто, а при 4-звездните – със 7.7 на сто спрямо година по-рано. За същия период заетостта се е увеличила с 3.9% и с 3% в съответните категории.

Макар и увеличеният брой пътувания с нискотарифните авиокомпании да не засяга пряко високия хотелски сегмент, положителният ефект от по-добрата разпознаваемост на София като туристическа дестинация се усеща и при него, е посочено в доклада.

Най-сериозно покачване на цените през 2017 г. отбелязаха хотелите в центъра на София, които най-често са били първи избор за резервации за председателството на ЕС. През последните години част от тях бяха цялостно обновени, което им позволи да отворят с по-високи цени.

Извън централните райони най-търсени са били хотелите по пътя между летището и НДК, към които е преляло част от търсенето при изчерпването на капацитета на центъра, показва проучването на пазара.

"Положителна тенденция е и подобряването на баланса в заетостта. Обичайната картина при високата категория хотели през последните години включваше много добра заетост от бизнес пътувания през седмицата и по-слаби уикенди. Резултатите от тазгодишното ни проучване обаче показват нарастваща значимост на посещенията за туризъм и развлечение, чиито дял достига 38% в общия микс и почти се изравнява с този на бизнес пътуванията", коментира Пламен Бачев, мениджър "Консултиране и оценки" във "Фортън".

Възходящото развитие на пазара от последните години доведе до ръст на инвестициите в нови хотели в София, включително на такива опериращи под световни брандове. Сред тях са Hyatt Regency, Marriott, както и Hampton by Hilton в центъра на София.

Българските вериги също са активни на пазара. НИКМИ е на път да добави нов 5-звезден хотел към портфолиото си със завършването на Millennium Center.

Предстои и реновирането на придобити през последните години, но слабо работещи или неработещи хотели, което също ще увеличи предлагането в по-високия клас.

Към пролетта на 2018 г. в строеж или в проект са били хотели в категориите 4 и 5 звезди с общо 1713 стаи. Към същия период работещите проекти в двете категории са с общо 4611 стаи. В доклада са включени само хотели с над 30 стаи.

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?