Европредседателството гълта нови 50 млн. лв.

Европредседателството гълта нови 50 млн. лв.

Българското председателство на Съвета на ЕС ще глътне нови 49 млн. лв., които бяха отпуснати допълнително на заседанието на правителството в сряда.

Средствата са за обезпечаване на председателството през 2018 г., става ясно от съобщение на правителствената пресслужба. Огромната част от сумата – 48.7 млн. лв. отиват по бюджетите на министерствата, а 0.3 млн. лв. ще бъдат насочени към общините, които имат ангажименти във връзка със събитието.

По-конкретно парите ще отидат за осигуряване на събитията от календара на председателството както в страната, така и в чужбина, за културната програма, за осигуряване на медийно покритие, публикации и реклама на събитията. Част от парите ще се ползват за плащания по вече сключените през 2017 г. договори с изпълнители за осигуряване на различни дейности като хотелско настаняване, храна, транспорт, превод, работа на доброволците, функциониране на акредитационната система и др.

Според официлната информация до момента европредседателството би трябвало да струва общо 150 млн. лв. Няма обаче данни каква част е изразходвана до момента и дали тя не е надвишена. Знае се например, че ремонтът на НДК струва 45 млн. лв. В средата на 2016 г. бяха отпуснати други 50 млн. лв., като информацията тогава беше, че тази сума не включва ремонта на двореца на културата.

Споделяне

Още от Европредседателство