mediapool.bg Ти си това, което четеш

Европредседателството гълта нови 50 млн. лв.

14:07 | 31 януари 2018 | 3 коментара

Българското председателство на Съвета на ЕС ще глътне нови 49 млн. лв., които бяха отпуснати допълнително на заседанието на правителството в сряда.

Средствата са за обезпечаване на председателството през 2018 г., става ясно от съобщение на правителствената пресслужба. Огромната част от сумата – 48.7 млн. лв. отиват по бюджетите на министерствата, а 0.3 млн. лв. ще бъдат насочени към общините, които имат ангажименти във връзка със събитието.

По-конкретно парите ще отидат за осигуряване на събитията от календара на председателството както в страната, така и в чужбина, за културната програма, за осигуряване на медийно покритие, публикации и реклама на събитията. Част от парите ще се ползват за плащания по вече сключените през 2017 г. договори с изпълнители за осигуряване на различни дейности като хотелско настаняване, храна, транспорт, превод, работа на доброволците, функциониране на акредитационната система и др.

Според официлната информация до момента европредседателството би трябвало да струва общо 150 млн. лв. Няма обаче данни каква част е изразходвана до момента и дали тя не е надвишена. Знае се например, че ремонтът на НДК струва 45 млн. лв. В средата на 2016 г. бяха отпуснати други 50 млн. лв., като информацията тогава беше, че тази сума не включва ремонта на двореца на културата.

Още от Европредседателство