Европроектът на "Пайнер“ финансиран по икономически, не по естетически критерии

По икономически, а не по естетически критерии, е бил оценяван проектът на "Пайнер“, на който от оперативната програма "Конкурентоспособност“ бяха отпуснати над 2 млн. лв. за популяризиране на продукти на фолк компанията. Това заяви в неделя пред бТВ министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, който се опита всячески да се разграничи от избухналия скандал с еврофинансирането за поп фолк и чалга изпълнителите.

По повод лансирани в публичното пространство връзки на Добрев с отпускането на парите за собственика на „Пайнер – Митко Димитров, по земляческа хасковска линия, министърът обясни, че проектът за еврофинансирането на закупуването на техника за компанията и популяризиране на продуктите ѝ е одобрен още през септември 2011 г. Тогава Добрев все още не беше министър на икономиката, такъв бе Трайчо Трайков.

Добрев припомни, че проектът на „Пайнер“ е бил в резервния списък на одобрените за еврофинансиране фирми и до договор с Митко Димитров се е стигнало, тъй като компаниите от първоначалния списък са се отказали от реализация на проектите си заради невъзможност да осигурят задължителното съфиннасиране. „Оценката е направена на базата на икономически показатели, а не по естетически критерии или друга подобна преценка на проекта . Оценен е е като проект на малко или средно предприятие, без да се оценява продукта, а дали предприятието може да наеме нови хора, да произведе нови продукти“, обясни Добрев. Оценката е била подписана от тогавашния ръководител на оперативната програма "Конкурентоспособност" и зам.-министър на икономиката Евгени Ангелов, който по-късно стана съветник на президента Росен Плевнелиев

Двумилионното финансиране за "Пайнер“ от еврофондовете предизвика острите критики на театралната и музикалната гилдия. Според повечето музиканти, режисьори и предуцентикоято е недопустимо да се финансират безвкусни развлекателни продукции, вместо театри, кинозали и други сектори на шоу бизнеса. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?