Европроектите вече с привилегиите на инвестиция клас А

Европроектите вече с привилегиите на инвестиция клас А

Инвестиционните проекти по оперативните програми за над 2 млн. лева да се ползват с привилегиите на инвестиция клас А, предлага министърът по еврофондовете Томислав Дончев. Това ще стане с промяна в Закона за насърчаване на инвестициите.

Министърът обяви идеята си в сряда пред парламентарната комисия по европейските въпроси, която представи и прие доклад за напредъка по усвояването на европейските средства до 30 юни т.г..

Всички бенефициенти на европейско финансиране над определен размер ще се ползват с привилегиите, които получава инвеститор клас А. В най-масовия случай това е ускорено административно обслужване. Инвеститорите клас А се ползват с привилегии като експресна оценка за въздействие върху околната среда, смяна на предназначението на земята на преференциална цена или безвъзмездно, инфраструктура за сметка на държавата и т.н. По груби сметки това ще ускори два пъти реализацията на европейските проекти.

Бенефициенти на големи инфраструктурни проекти са общини, Агенция "Пътна инфраструктура", Национална компания "Железопътна инфраструктура", водните администрации и други публични институции.

Сумата 2 млн. лв. е фигуративна, прагът може дори да се намали на милион – милион и половина, каза Дончев. Бенефициентът ще се ползва от привилегиите след като проектът получи одобрение от управляващия орган.

Томислав Дончев съобщи още, че на заседанието си в сряда кабинетът е решил да разкрие между 160 и 180 щата в администрациите, които се занимават с еврофондовете, за да се укрепи капацитетът им.

Това е поредно съобщение за разрастване на апарата, след като през юли приключи няколкомесечната битка на финансовия министър Симеон Дянков с министерствата за съкращения в администрацията до 10%.

Експертите по ефрофондовете ще се наемат на трудов договор във връзка с даден проект за периода на изпълнението му. По този начин решаваме един стар проблем – поредицата от гражданки договори, които с основание се критикуват от одиторите, каза Дончев.

Заплащането на експертите се осигурява от европейските фондове по линия на програма "Техническа помощ". Таванът на възнагражденията им е 2500 лв. за най-квалифицираните експерти.

Всяко ведомство е направило разчет колко експерти са му необходими – екоминистерството ще назначи 20 нови експерти, регионалното министерство – 5-6 души и т.н.

Според доклада на комисията по европейски въпроси системата за управление на еврофондовете се отпушва в правилната посока, процентът на усвояемост към края на юни 2010 г. е 7 процента и нараства до 7.66 на сто към края на август. Постижимо е 11 процента разплащане и около 48-50 на сто договорени средства до края на годината, като за момента не губим пари по нито една от програмите.

Разплатени са над 1 млрд. лв., а над 5 млрд. са договорени, като през последните месеци устойчивият тренд се запазва. Има над 53 млн. лв. разплатени и над 56 млн. евро договорени. Шефката на парламентарната комисия Моника Панайотова призна, че всъщност почти всички разплатени средства са по програмата за развитие на селските райони и принос за този напредък има и увеличеният размер на авансовите плащания от страна на ЕК.

Димчо Михалевски от Коалиция за България, бивш зам.-министър на регионалното развитие, заяви, че България може да загуби 404 млн. евро по програма ИСПА заради изоставането с проектите, най-вече за ВиК проекти.

Томислав Дончев заяви, че подобни сметки не могат да се правят на този етап защото се водят преговори с ЕК за удължаване на срока за приключване на част от проектите по ИСПА до края на 2011 и за Дунав мост ІІ до 2012 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес