Европроверката на прокуратурата може да започне през април

Службата за подкрепа на структурните реформи към ЕК ще изпрати експерти в България

Екатерина Захариева. Снимка: БГНЕС

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева поиска независимият анализ на Европейската комисия върху дейността на българската прокуратура да започне най-късно от средата на април. Това стана ясно след работната среща във вторник между Захариева и директора на Службата за подкрепа на структурните реформи към ЕК – Мери Маккарти.

След срещата бе изразена готовността на Брюксел да изпрати в България експерти от Службата за подкрепа на структурните реформи към ЕК, които да помагат на България с независима експертиза за дейността на прокуратурата и при необходимост - за изготвянето на новата наказателна политика, съобщи пресцентърът на Министерството на правосъдието.

Екатерина Захариева очерта областите, в които ЕК може да окаже експертна помощ на България, като посочи, че най-важните са реформата в прокуратурата, изработването на нова наказателна политика и регулиране на работата на вещите лица.

"За промените в НК се нуждаем от изцяло нова наказателна политика, съобразно европейските стандарти, реалистичният срок за тези промени е краят на 2017 година“, подчерта правосъдният министър и допълни, че има пълна подкрепа за съдебната реформа от страна на правителството.

Независимият анализ на прокуратурата ще включва проверка на отчетността, прозрачността, натовареността, кариерно развитие, системата за атестиране, обучение и повишаването на прокурорите. ЕК ще изготвя и независим доклад за работата на разследващите органи и специализирани структури в рамките на прокуратурата, което включва системата на следствието.

Мери Маккарти уточни, че ще обсъди набелязаните проблемни области с представителите на страните членки, които вече са поели ангажимент за съдействие по изготвяне на независима експертиза. В края на срещата бе взето решение в най-кратки срокове да се набележи общ план за продължителността на работата и конкретните сфери за действие на експертите.

Преди две седмици министър Екатерина Захариева обяви, че е договорила и експерти от Великобритания да помагат на място за съдебната реформа в България.

Публикуваният в края на януари мониторингов доклад на ЕК за България препоръчва извършването на "независим анализ" на прокуратурата. Проблемът е, че към момента нито премиерът, нито ЕК са обяснили как точно ще се осъществява външната помощ.

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви още след публикуването на европейския доклад, че приема за "некоректни" внушенията, че се препоръчва външна експертиза на държавното обвинение. Той подчертава, че препоръката на ЕК е за независим анализ на прокуратурата само в рамките на наблюдението на Брюксел, а не за пълен външен независим одит на държавното обвинение.

В първоначалния си вид предложението за "независим одит" на прокуратурата бе направено от бившия правосъден министър Христо Иванов в края на 2014 година. Той искаше група от независими експерти от страните членки на ЕС или Съвета на Европа да проверят актуалното състояние на държавното обвинение, за да се прецени как точно да се реформира.

По настояване на ГЕРБ и ДПС предложението за "независим одит" отпадна от актуализираната стратегия за съдебна реформа. Вместо това бе въведена нищо незначеща формулировка за независим анализ в рамките на мониторинга на ЕК, който така или иначе всяка година се прави в докладите на Брюксел.

Междувременно председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви в понеделник, че Еврокомисията има готовност да прекрати мониторнга над Румъния, която е показала сериозни успехи в справянето с корупцията, което бе отбелязано в последния доклад на ЕК през януари. България обаче остава под наблюдение. Критиките към страната, отправени в европейския доклад миналия месец, са причина България да поиска експертна помощ от ЕК за съдебната реформа.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?