Евроскандалът с конското месо стигна и до България

86 кг лазаня са иззети със съмнения, че съдържат конско месо вместо обявеното на етикета говеждо

Евроскандалът с конското месо стигна и до България

Общо 86 кг лазаня със съмнение за конско месо в нея е иззета от магазините на голяма търговска верига в България и проби от нея са предадени за изследване в Берлин, съобщи в събота земеделският министър Мирослав Найденов.

Акцията е проведена късно в петък след сигнал на Европейската комисия. Месото е от Франция, а самата лазаня е произведена в Люксембург и внесена у нас.

”Ако се окаже, че в продуктите няма конско месо, те ще бъдат разрешени, иначе се надявам, че търговските мрежи ще могат да потърсят обезщетение, ако се наложи да се унищожава продукция”, каза още  министърът.

”Тревожното е, че скандалът се разраства. При първите случаи, които бяха констатирани, такива продукти в България нямаше, след разширената проверка, която разпореди ЕК, явно вече тези продукти се намират”, каза още Найденов.

Той обяви, че от всички изследвани продукти до момента у нас всички проби са отрицателни.

”Основание за тревога няма, но случилото се показва много сериозен пробив в системата за вътрешна търговия в Европейския съюз”, каза е Найденов.

Конското месо е разрешено в ЕС. Проблемът идва от заблудата на потребителите, че на етикета пише говеждо месо, а съставът е конско месо. Подобна измама бе открита в продукти в много държави от ЕС, а Великобритания е сред най-засегнатите страни. Трима месари там бяха арестувани с обвинения, че добавят конско към телешкото месо.

Подозренията засега падат върху френските месопреработвателни компании, които са купили общо 750 т конско месо от Румъния. Румънският износ е законен, но ЕК се тревожи от липсата на информация върху етикетите. Затова във всяка страна от ЕС спешно ще бъдат направени по 2250 ДНК-проби на месни продукти.

Споделяне

Още по темата

Още от България