Евроскептичната "Алтернатива за Германия" с исторически пробив на изборите в Хамбург

Евроскептичната "Алтернатива за Германия" с исторически пробив на изборите в Хамбург

Евроскептичната партия "Алтернатива за Германия" за пръв път получи представителство в местен парламент в западната част на Германия, след като взе 6.1% на изборите в Хамбург, проведени на 15 февруари. В същото време Християндемократическият съюз на Ангела Меркел претърпя най-голямото си поражение от Втората световна война насам. Първи с най-силен резултат се класират социалдемократите, но няма да имат абсолютно мнозинство и започват преговори със Зелените за формиране на коалиция.

Създадената преди две години "Алтернатива за Германия" спечели важна символична победа, както и представителство в парламента на втория по големина град в Германия – Хамбург, който има статут на федерална провинция.

Ханс-Олаф Хенкел, който е член на Европейския парламент от "Алтернатива за Германия", заяви, че тази победа е показала, че партията може да спечели в цяла Германия.

До момента подкрепата ѝ идва главно от провинциите на бившата комунистическа Източна Германия.

Щом "Алтернатива за Германия" може да влезе в парламента на либерален и космополитен град (като Хамбург), значи може да го направи и в други провинции, каза той. През май предстоят избори в северозападната провинция Бремен.

"Алтернатива за Германия" е против членството на Германия в еврозоната, но държи на участието ѝ в Европейския съюз.

Партията успя да спечели 7 места в Европейския парламент на евроизборите миналата година, когато бе отчетен възход на различни леви и десни популистки партии в цяла Европа.

ХДС на Ангела Меркел се представи изключително зле в Хамбург, като спечели едва 15.9% - исторически слаб резултат, според германските медии.

Социалдемократическата партия затвърди позициите си като най-голяма в Хамбург (45.7%), но няма пълно мнозинство и ще прави коалиция със Зелените.

Друга интересен резултат на тези избори е силният резултат на дясната либерална Партия на свободните демократи, която бе влиятелен фактор в управлението на Германия и бе коалиционен партньор на Меркел в предишния ѝ мандат, но се провали на парламентарните избори през 2013 г. и не влезе в Бундестага.

Свободните демократи получават около 7% в Хамбург – победа, която прекъсва серията от изборни поражения и дава надежди за възстановяване на позициите им.

Споделяне

Още от Европа