Евроскептик ще е новият външен министър на Великобритания

Британският премиер Дейвид Камерън е номинирал сегашния министър на отбраната Филип Хамънд за заместник на Уилям Хейг на поста външен министър.

"Филип Хамънд е новият министър на външните работи", написа премиерът в официалния си акаунт в Туитър.

Хейг ще напусне парламента на Великобритания след парламентарните избори през 2015 г. Той е народен представител от Ричмънд, област Йоркшир, в продължение на 26 години.

"Уилям Хейг е една от пътеводните светлини на британската Консервативна партия за цяло едно поколение. Той беше лидер на партията и съставна част на две правителства. Хейг не само бе министър на външните работи от първа величина. Той беше мое доверено лице, мъдър съветник и близък приятел”, заяви британският премиер Дейвид Камерън.

Промяната е част от големи рокади в кабинета преди предстоящите догодина парламентарни избори.

Министър на образованието Майкъл Гоув, който е спорна фигура, ще получи нов пост, като ще отговаря за спазването на партийната дисциплина в редиците на консервативните депутати.

Очаква се той да играе роля и в оформянето на посланията на правителството по телевизията и радиото.

Камерън отстрани и много министри от средно равнище. Това са най-широкообхватните промени в кабинета откакто Камерън пое управлението на коалиционното правителство през 2010 година. Очакват се и още промени, като целта на Камерън е да подмлади кабинета и да включи повече жени, отбелязва АП.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят