Евросоциалистите дадоха принос в предизборното надлъгване за акциза върху ракията

Евросоциалистите дадоха принос в предизборното надлъгване за акциза върху ракията
БСП подмамва избирателите си, като ги заблуждава, че поддържа отпадането на акциза върху домашната ракия, а същевременно с процедурни хватки подпомага той да се вдигне, каквото фактически е искането на социалистите в Европейския парламент (ЕП).

Това обяви в кулоарите на парламента в петък депутатът от ОДС Мартин Димитров, известен с това, че пръв от българите в ЕП повдигна въпроса за премахване на акциза.

Преди ден в ЕП се е провело заседание по темата, но не се е стигнало до гласуване.

Предложението на Мартин Димитров, записано като поправка в доклада на евродепутата християндемократ от Люксембург Астрид Люлинг, бе, че задължителните минимални нива на акцизите само стимулират сивата икономика в България и Румъния. Това на практика означаваше призив акцизите върху домашната ракия за България да отпаднат като несъбираеми и вкарващи производството на такъв алкохол в сивата икономика.

Българските евродепутати от левицата начело с Кристиян Вигенин обещаха да подкрепят отпадането на акциза, въпреки че позицията на европейските социалисти по темата е точно обратната - да се върви към поетапно увеличаване на акцизите. В нееднократни изявления Вигенин и евродепутатите от българската левица декларираха, че застават зад отмяната на акциза, което щяло да бъде и позицията им Европарламента.

В четвъртък при дебатите изненадващо Кристиян Вигенин, който е водач и на листата на БСП за евроизборите, е внесъл предложението акцизът изобщо да отпадне. Астрид Люлинг определил позицията му като популистка и предизборна.

Това предложение нямало никога да мине пред Европарламента и Съвета на Европа, защото поставяло в неравностойно положение членове на ЕС и защото политиката на евроинституциите е да има принципно решение, важащо за всичките 27 страни членки, е реагирала Люлинг. Като компромис групата на евросоциалистите е предложила увеличение на всички алкохолни акцизи с 4.5%, след което те да растат на всеки три години според инфлацията. Гласуването обаче е било отложено.

Цялата тази ситуация е много странна и неудобна за българските и европейските социалисти, защото те в своята кампания казват как ще премахват акцизите върху домашния алкохол, а когато ставаше въпрос за гласуване, се покриха - от българските социалисти нямаше никого в пленарната зала в Брюксел, коментира Димитров. По думите му социалистите са посочили като аргумент за своето искане "сложността на политическата ситуация в България".

"Това е изключително популистко и безпринципно. Това се прави, за да не разберат хората в България, че европейските и българските социалисти са предложили увеличение на всички акцизи на алкохолните продукти”, добави той.

Така БСП иска да излъже хората да гласуват за тях и след това да увеличи всички възможни данъци, каза още Димитров.

Акцизът върху домашната ракия, въведен в България от началото на годината,  предизвика масови протести сред производители и потребители.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?