Евростат: На трима българи в трудоспособна възраст се пада по един пенсионер

Евростат: На трима българи в трудоспособна възраст се пада по един пенсионер

На трима българи в трудоспособна възраст от 15 до 64 години се пада по един пенсионер на възраст над 65 години, показват данни от анализ на Евростат за степента на зависимост на възрастните хора в ЕС към трудоспособното население в Евросъюза през 2017 г.

Това означава, че на около 4.4 милиона българи в трудоспособна възраст се падат съответно 1.4 милиона наши сънародници на възраст над 65 години или съответно 31.8 на сто, според европейската статистика.

Средният показател за ЕС за възрастовата зависимост на европейците на 65 и повече години към пълнолетното население, е 19.4 на сто.

Според данни на родната статистика за 2017 г. процесът на застаряване на населението у нас е бил по-голям сред жените, отколкото сред мъжете - относителният дял на жените у нас на възраст над 65  години е бил 24 на сто, а при мъжете - 17.4 на сто.

Тази разлика се обяснява с по-голямата смъртност сред мъжката половина на населението у нас, което съответно води и до по-ниска продължителност на живота.

През миналата година средната продължителност на живота у нас е била 75.5 години, като при жените тя е била 79 години, а при мъжете - 72 години.

В регионален аспект областите с най-висок процент възрастно население са Видин - 29 на сто, Габрово - 28 на сто и Кюстендил - 27 на сто.

Най-нисък е делът на възрастното население в столицата София - 17 на сто и Варна - 18 на сто.

Почти един на всеки пет души в ЕС от пълнолетното население на Евросъюза през 2017 г., е бил на възраст 65 или повече години, което представлява население от близо 100 милиона души в тази възрастова категория или 19.4 на сто, показва анализът на Евростат.

Съотношението старост - пълнолетно население, е било най-високо в Италия - 35 процента, Гърция - 34 процента и Финландия - 33 процента, следвани от Португалия - 32.5 и Германия - 32.4 процента. По този показател страната ни се нарежда след Германия - 31.8 процента. В тези шест страни членки на ЕС - на трима души от пълнолетното население - се е падал по един пенсионер, отчита Евростат.

В противоположния край на скалата най-ниски съотношения старост - пълнолетно население са били регистрирани в Люксембург - 20.5 процента и Ирландия - 20.7 процента, пред Словакия - 21=5 процента и Кипър - 22.8 процента. В тези държави членки е имало около пет души в трудоспособна възраст за всеки възрастен човек.

Най-голямо увеличение за 10-годишен период (1997-2017 г.), тоест застаряване на населението за сметка на трудоспособните лица, е регистрирано във Финландия (+11.5 процента), Малта (+10.7 процента), Словения (+10 процента), Литва и Португалия (+ 9.7 процента), Италия (+ 9.6 процента), Германия и Латвия (и двете + 9.4 процента) и др.

Споделяне

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?