Евростат се усъмни и заличи туристически данни за България

Европейската статистическа служба Евростат публикува нова версия на изследването си за почивките на гражданите на ЕС през миналата година, в която данните за България са премахнати.

Под линия е отбелязано, че те липсват, защото "не са налични или не са достоверни".

Публикуваните преди няколко дни данни сочеха, че туристите от най-бедната страна в ЕС – България, са на четвърто място по суми, похарчени за туризъм през 2011 г. със средно 2100 евро на човек.

Преди България в класацията се нареждаха само гражданите на Люксембург (6493 евро) , Дания (4379 евро) и Норвегия (2553 евро).

Гражданите на близките до нашия стандарт Румъния и Унгария са похарчили съответно 162 евро и 290 евро. Дори германците са били по-умерени в разходите си за туризъм от българите - 1445 евро, сочат данните на Евростат.

От НСИ съобщиха, че се прави проверка и през следващата седмица ще бъдат публикувани резултатите.

На въпрос какво е обяснението за тези цифри, от НСИ обясниха пред в. “Сега“, че по тяхната методология като туристически се отчитат и пътувания с други цели, включително командировки или пътувания с цел обучение, лечение и др. В изследването на Евростат обаче изрично е написано, че са взети предвид само ваканционни пътувания, а европейските статистики се правят по единен стандарт.

Споделяне

Още от Европа

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?