Евросубсидии на глава добитък едва през декември

Евросубсидии на глава добитък едва през декември

След повече от половин година периодични фермерски протести и обещания от земеделския министър Валери Цветанов, в сряда държавата призна, че евросубсдии според броя на отглежданите животни ще бъдат изплащани едва от декември 2009 г.

За премахването на сегашния съмнителен механизъм за плащане на субсидии на собственици на животни според обработвана площ или ползвано пасище животновъдите настояват от миналото лято, когато стартира поредицата от протести, последният от които беше в сряда пред Министерството на земеделието и храните. Паралелно се проведе и нова среща между представители на фермерските организации с премиера Сергей Станишев.

Проблемите в отрасъла продължават въпреки освобождаването през есента на 2008 г. на тогавашния шеф на Националната ветеринарно-медицинска служба Жеко Байчев, когото фермерите считаха за отговорен, че не действа идентификационната система за добитъка, която трябва да позволи плащането на брой животно. Агроведомстовото обеща до средата на септември да почне регистрацията на животните, за да може да тръгне даването на първите 240 млн. лв. за стопанската година 2008/2009, което започна от декември.

Това така и не стана, а в началото на февруари 2009 г. Министерството на земеделието и храните (МЗХ) поиска от фермерите да актуализират данните за животните си до края на същия месец.

Сега министърът на земеделието Валери Цветанов заяви пред протестиращите пред ведомството му стотина фермери, че изплащането на парите ще стане през декември. Това срещна недоволството на животновъдите, което Цветанов се опита да тушира с уверение, че ще се правят опити средствата да бъдат преведени по-рано

“Това е истината. Сега каквото и да викате, както и да го казвате, това е положението”, отсече министърът.

Той каза още пред протестиращите, че максимално ще се разшири кръгът на производителите, които да получават субсидии на глава животно. Той припомни решение на фонд “Земеделие“, който е Разплащателна агенция на европарите за фермерите, според което вече ще се подпомагат стопани на над 20 овце или кози и с 5 или повече говеда. Вече в Брюксел са подадени документите за актуализация на данните за животните, които да бъдат субсидирани за периода 2009/2010 г.

Станишев от своя страна е уверил, че “в най-скоро време ще заработи идентификационната система за добитъка“, съобщиха от правителствената информационна служба.

От Министерски съвет допълниха, че МЗХ се ангажирало да постави пред Европейската комисия искането за увеличение на държавната субсидия за Националния генофонд и контролираната част на популацията от 9 на 17 млн. лв. За да стане това трябва да има нотификация от Брюксел.

Цветанов пък отчете пред животновъдите, че вече са изплатени около 80 % от субсидиите за 2008/2009 г или над 400 млн. лв. Само за два месеца и нещо тази сума е изплатена, допълни той.

В бюджета за 2009 г. за национални доплащания са предвидени 211 млн. лева, от които 61 млн. лв. за за животни и 150 млн. лв. за площ, каза министърът.

Споделяне

Още от Бизнес