Евросубсидиите за фермерите ще се изплатят до март

Евросубсидиите за фермерите ще се изплатят до март

Преките плащания за обработване на единица плащ през 2009 г. ще бъдат максимално изплатени на фермерите до края на февруари 2010 хг., заяви във вторник министърът на земеделието и харните Мирослав Найденов. Банковите трансфери на евросубсидиите стартираха на 14 декември, въпреки че по регламент изплащането им започва на 1 декември, а за 2009 г. дори

Европейската комисия разреши от 16 октомври да се раздадат авансово до 70 на сто от сумите. Българските фермери обаче не успяха да се възползват от тази опции, заради неактуализираната навреме ортофото карта на нивите. Субсидиите за тях тръгнаха в средата на декември и към момента до зърнопроизводителите са достигнали 15 на сто от дължимите средства, сочат данни на агроведомството.

Животновъдите вече са получили пълния размер на 0националните доплащания от 61 млн. лв. за 2009 г., каза още Найденов.

На всички, които нямат проблеми с документите и установени нередности, са изплатени 100 процента от европейските субсидии, уточни той.

При зърнопроизводителите парите се разпределят по списък, изготвен от Асоциацията на зърнопроизводителите в България, като предимство се дава на най-нуждаещите се. Останалите ще чакат месец-два, но в никакъв случай крайният срок - 30 юни, заяви министърът.

До средата на декември 2009 г. бяха изплатени близо 500 млн. лева от целия пакет, който е около 700 млн. лева, припомни Мирослав Найденов. Това прави две-трети от средствата и се случва за първи път, коментира той.

За останалите средства била създадена необходимата организация, но трябвал финансов преди да се извършат плащания към сметките на фермерите.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?