Eвротарифата за роуминг свалила цените до 60 на сто

Eвротарифата за роуминг свалила цените до 60 на сто

Въвеждането на единната евротарифа за роуминг е намалило до 60 на сто цените, които потребителите са плащали за използването на мобилния си телефон в чужбина. Това сочи проучване, извършено от 27-те национални телекомуникационни регулатори, обединени в Групата на европейските регулатори, и оповестено в четвъртък.
Мобилните оператори като цяло са се съобразили с изискванията за въвеждане, предлагане и достъпност на „евротарифата“ (тарифа, не по-висока от 49 евроцента на минута за изходящи обаждания в чужбина и 24 евроцента за входящи обаждания в чужбина, без ДДС) за всички роуминг клиенти, считано от 30 юли.

До 30 август около 200 милиона потребители от ЕС вече са били преминали към евротарифата. Много оператори извършиха промените по-бързо от изискваното от закона и поевтиниха услугата още през юли или август. Проучването показва също така, че операторите като цяло се стремят да изпълняват новите разпоредби за прозрачност, въведени с регламента на ЕС относно роуминга.
„Евротарифата вече представлява стандартната цена за роуминг в ЕС, в съответствие с намеренията на европейския законодател,“ каза европейският комисар по далекосъобщенията Вивиан Рединг. Тя обаче отбелязва, че има нерешени проблеми по отношение на прозрачността на някои от новите оферти за роуминг.

Комисията установява, че най-ниските евротарифи в Европа са в Холандия, където се плаща 20 евроцента както за изходящи, така и за входящи обаждания, в Обединеното кралство цената е 31.57 евроцента за изходящи обаждания и 12.63 евроцента за входящи обаждания, а в Ирландия съответно 32.23  и  15.70 евроцента. В Белгия  цените са 37.19 евроцента за изходящи и 23.14 евроцента за входящи, а в Австрия – 37.50  и 20.83 евроцента.

Споделяне

Още от Бизнес