Европейският печат след изборите във Франция и Гърция

Еврото е заплашено от криза на политическата легитимност

Стратегиите на европейските лидери се сблъскаха с желанията на избирателите

Еврото е заплашено от криза на политическата легитимност

Трийсетмесечните усилия на Европейския съюз да спаси еврото чрез намаляване на разходите и дълговете са заплашени от криза на политическата легитимност, след като стратегиите на европейските лидери се сблъскаха с желанията на избирателите във Франция и Гърция. Това пише във вторник вестник "Гардиън". Изводът на британското издание се споделя от голяма част от пресата в Западна Европа.

Безизходицата се открои най-ясно, когато германският канцлер Ангела Меркел настоя Атина да се придържа към строгите условия на спасителния план за 130 милиарда евро, въпреки че над 60 процента от гърците гласуваха за партии, които отхвърлят тези условия, пише по-нататък "Гардиън".

Вестникът припомня, че след края на надпреварата за президентския пост във Франция, в която Меркел подкрепяше претърпелия поражение Никола Саркози и се отнасяше хладно към победилия на изборите Франсоа Оланд, канцлерът подчерта своята съпротива срещу основното обещание на новоизбрания френски президент - предоговаряне на европейския фискален пакт.

Изходът от изборите във Франция и Гърция отново хвърли международната политика и финансовите пазари в страх, че ЕС няма да успее да запази единството си и да продължи по пътя на реформите, изтъква германският в. "Велт".

Според изданието резултатите от вотовете са също така поражение за Германия. Французите и гърците се възпротивиха на това, което в техните очи изглежда като германски диктат за пестене и реформи. Това обаче е несправедливо, като се имат предвид значителните ангажименти и рискове, които поема Германия, за да спаси от фалит проблемните страни в ЕС, пише "Велт".

Новоизбраният френски президент получи двойно предупреждение от пазарите и Германия заради обещанието си да спре политиката на икономии, насочена към решаване на европейската финансова криза, пише британският "Индипендънт".

Вестникът припомня думите на германския канцлер, която очаква "интензивно и добро" сътрудничество с новия френски президент, но даде да се разбере, че няма да се съгласи на предоговаряне на европейския фискален пакт. Според "Индипендънт" челният сблъсък между Меркел и Оланд по този въпрос вероятно може да бъде избегнат, тъй като новоизбраният френски президент намеква, че би приел компромис, при който фискалният пакт в сегашния си вариант да бъде балансиран с нов текст за мерки за стимулиране на растежа.

Истинското противопоставяне между Париж и Берлин може да бъде по въпроса за съдържанието на ново споразумение за растежа. Сътресенията на пазарите бяха по-скоро леко предупреждение за Оланд, отколкото червен сигнал. Анализатори изразиха мнение, че понижаването на стойността на еврото и първоначалният спад на фондовите пазари са били предизвикани не толкова от страха от избирането на Оланд, колкото от заплетения резултат на изборите в Гърция, коментира изданието.

Според "Ню Йорк таймс" след изборите, които за малко не сринаха утвърдените партии в Гърция и сложиха край на 17-годишното управление на консерваторите във Франция, вниманието в Европа сега се насочва към истинския проблем за растежа на намиращия се в икономически застой континент. Почти липсват обаче готови отговори на въпроса какво да се направи за преодоляване на рецесията във време на сериозна дългова криза и ще са нужни седмици тежки преговори, за да се види дали германците биха се съгласили на нещо повече от козметични промени в подкрепяния от тях подход за фискална дисциплина за всички, коментира "Ню Йорк таймс".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Къде му е мястото на Бойко Борисов?