Еврото и петролът поскъпнаха заради вестите от Пакистан

Еврото поскъпна спрямо долара на фона на безпокойствата, обзели пазара след убийството на бившата пакистанска министър-председателка Беназир Бхуто, предаде АП в петък.

Единната европейска валута се разменяше за 1.4656 долара в ранната европейска търговия - повишение спрямо 1.4637 долара късно в четвъртък в Ню Йорк.

Британският паунд се разменяше за 1.9976 долара - повишение спрямо 1.9958 долара. Американският долар се понижи до 113.05 японски йени спрямо 113.69 йени.

По същото време цената на суровия петрол прехвърли границата от 97 долара за барел в азиатската електронна търговия, предаде Франс прес.

Американският лек суров петрол с доставка през февруари поскъпна с 39 цента до 97.01 долара за барел в петък сутринта в азиатската електронна сесия на Нюйоркската търговска борса. В четвъртък на американските пазари петролът се търгуваше за 97.79 долара за барел - най-високата стойност от 26 ноември.

В Лондон сортът Брент от Северно море с доставка през февруари повиши цената си с 23 цента до 95.01 долара за барел.

В четвъртък средната цена на петрола на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) се повиши с 84 цента до 90.39 долара за барел, предаде Дойче пресе, като цитира петъчното комюнике на петролния картел.

В сряда цената на петрола на ОПЕК бе 89.54 долара за барел.

За определяне на цената на петрола на ОПЕК се използва т. н. петролна кошница, включваща 12 основни сорта петрол за износ на страните членки на картела. Цената на барел петрол се определя чрез извеждане на средна аритметична величина от котировките към момента на закриване на търговията с всички сортове от "кошницата" на ОПЕК в предходния работен ден.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?