Еврото с нов минимум спрямо долара

Еврото слезе до 4-годишно дъно на международните пазари в петък. Курсът на единната европейска валута в Лондон падна под 1.20 долара – най-ниското равнище от 29 март 2006 година насам.

Френският премиер Франсоа Фийон коментира, че не е притеснен от това развитие, което, според него, е добра новина за европейския експорт.

Основният индекс на мадридската фондова борса – ИБЕКС-35 (IBEX 35) пропадна този следобед с над три процента. Особено тежък удар понесоха банковите акции от опасенията на инвеститорите за бъдещето на европейската и по-специално - на испанската икономика.

Акциите на най-големите британски компании също слязоха надолу. Малко преди обед индексът FTSE 100 слезе с 34.35 пункта. Банките на Острова загубиха придобивките си от сутринта заради несигурността около френската "Сосиете Женерал".

Пазарите бяха силно повлияни и от изявлението на унгарски правителствен говорител, че Унгария има "малък шанс" да избегне дългова криза по подобие на гръцката. Той призна, че състоянието на унгарския бюджет, наследен от новия премиер Виктор Орбан, е "много по-лошо", отколкото признаваше неговият предшественик.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа