Еврото удари 22-месечно дъно, цената на петрола тръгна нагоре

Еврото удари 22-месечно дъно, цената на петрола тръгна нагоре

Докато икономическите проблеми на Европа се задълбочават страховете срещу единната европейска валута растат. Така еврото удари 22-месечно дъно, като в края на седмицата борсовата търговия приключи на 1.2498 долара за евро - най-ниско ниво на единната валута от юли 2010 г.

В същото време цената на петрола продължи възходящия си тренд и достигна до близо 91 долара за барел, след като потребителското доверие в САЩ отчете ръст, а ядрената агенция към ООН доказа, че Иран е увеличил производството на обогатен уран, който може да бъде използван за ядрено оръжие, предаде агенция “Блумбърг”.

 

Спекулативните залози срещу еврото растат

 

Несигурната обстановка на стария континент и липсата на единна позиция на европейските лидери относно бъдещото доведе до пореден рекорд на спекулативните залози срещу единната валута, посочва федералната комисия на САЩ по търговия със стокови фючърси (CFTC). Нетните къси позиции по курса EUR/USD, отворени в САЩ, са достигнали през тази седмица 195 361, увеличавайки се с 25% на седмична база. Стойността им също е рекордна – 35.3 млрд. долара.

 

Анализаторите са на мнение, че инвеститорите очакват задълбочаване на проблемите на еврозоната. Това е съвсем логична реакция на фона на ставащото в Испания и политическата криза в Гърция, която изглежда няма да бъде разрешена и от следващите извънредни парламентарни избори през юни.

 

За срива на валутата през тази седмица допринесе и Испания. Най-богатата ѝ провинция - Каталуня, се обърна към правителството с молба за финансова подкрепа. Причината беше невъзможност да покрие идващите плащания по задълженията си в размер на 13 млрд. евро през тази година.

 

В същото време, четвъртата по пазарна капитализация испанска банка - Bankia, поиска 19 млрд. евро от правителството, за да разреши ликвидните си проблеми, предизвикани от високото ниво на лоши ипотечни кредити в портфейла си.

 

За капак, международната рейтингова агенция “Стандарт енд Пуърс” понижи рейтингите на пет испански банки - Вanco Popular, Bankinter, Bankia, Banca Civica и Banco Financiero de Ahorros.

 

Силната атака срещу еврото дава подкрепа на долара и срещу останалите основни валути, като доларовият индекс DXY достигна в петък 82.402, най-високото му ниво от септември 2010 г.

 

Европейските проблеми бяха основна причина не само за силното поевтиняване на единната валута, но и за спада на американските индекси в петък. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи с 0.6%, до 12 454.83 пункта за деня, но за седмицата нарасна с 0.7%.

 

Широкият S&P 500 падна в петък с 0.02%, до 1 317.82 пункта, но регистрира седмичен ръст от 1.7%, като най-големи загуби имаше в индустрилания сектор, а най-силно поскъпнаха акциите на телекомуникационните компании. Технологичният Nasdaq Composite се понижи с 0.1% в последния ден от седмицата, до 2 837.53 пункта, бележейки седмичен ръст от 2.1%.

 

Така американските индекси нараснаха през тази седмица след три поредни седмични понижения. Но възходящата тенденция не може да се свързва с промяна на нагласите на инвеститорите. Европейските страхове все още властват на пазара.

 

Цената на петрола докосва 91 долара за барел

 

Докато еврото и индексите вървяха надолу през изминалата седмица, цената на петрола продължи възходящия си тренд.

 

Фючърсите на лекия американски суров петрол със срок на доставка през юли поскъпнаха с 20 цента до 90.86 долара за барел по време на сесията на стоковата борса в Ню Йорк в петък.

 

Юлските контракти на сорта брент поскъпнаха с 28 цента до 106. 83 долара за барел в Лондон.

 

Потребителското доверие в САЩ пък достигна най-високото си ниво от 2007 г., отчете индексът Thomson Reuters/University of Michigan, който приключи на 79.3 пункта в петък. “Нарастващото потребителско доверие е основният двигател на пазара”, коментира Майкъл Линч, президент на Strategic Energy & Economic Research, пред “Блумбърг”.

 

Междувременно инспектори на ООН съобщиха, че Иран почти е удвоил доставките на обогатен уран от февруари насам. Според доклад на Международната агенция за атомна енергия обогатеният уран над 20% може да бъде използван за ядрени бомби.

 

“Подобни новини подчертават, че ядрените проблеми с Иран остават неразрешени”, посочва Джейсън Шенкер, президент на Prestige Economics LLC. Според него малко вероятно е Техеран да седне лесно на масата за преговори и да разкрие информация по ядрената си програма.

 

Иран, който е вторият производител на суров петрол от Организацията на страните производителки на петрол (ОПЕК) след Саудитска Арабия, и световните сили се споразумяха следващия месец да се проведе нов кръг преговори по ядрената програма на Техеран. Преговорите ще продължат на 18 и 19 юни в руската столица Москва.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?