"Евротръст" дава безплатни е-подписи на граждани и малкия бизнес

Българската компания обмисля сходна инициатива за целия Европейски съюз

"Евротръст" дава безплатни е-подписи на граждани и малкия бизнес

"Евротръст Технолоджис" осигурява безплатни електронни подписи на български граждани и малкия и средния бизнес по време на извънредното положение от 13 март до 13 май включително. Това съобщиха от българската компания, която има технология и мобилно приложение за е-идентификация, е-подпис и препоръчана е-поща.

Компанията е част от инициативата на Държавна агенция "Електронно управление", която дава възможност на гражданите и бизнеса да заявяват административни услуги от държавата електронно чрез единния портал www.egov.bg, като подписват безплатно заявленията си с мобилния квалифициран е-подпис на "Евротръст" за периода на извънредното положение.

Целта на новата кампания сега е да надгради тези усилия и да подкрепи допълнително потребителите и бизнеса в адаптирането им към новата среда, която изисква максимална мобилизация по отношение на дигитализацията на процесите и услугите, за да не се стига до спиране на бизнеса и блокиране на предоставянето на услуги.

По този начин "Евротръст" изразяват солидарността си с усилията на цялото общество да се справи в условията на епидемията от коронавирус, се казва в съобщението.

"Никога не сме имали толкова огромен брой заявки за регистрация и интеграция на мобилното ни приложения за толкова кратко време. Подложени сме на безпрецедентно силно търсене от страна на фирми и граждани, а вече и на държавата, което ясно показва, че мнозинството от компаниите, държавните институции и активната част от обществото правят всичко възможно бизнесът и социалният живот да не спират", коментира проф. Георги Димитров, член на съвета на директорите на "Евротръст".

За изминалия месец компанията бележи над 400% ръст на регистрациите и броя сваляния на мобилното приложение, както и десетократно увеличение на е-подписите през апликацията.

"Впечатлени сме от бързината, с която се разви дигитализацията в условията на епидемията от коронавирус. Кризата доведе до силен тласък на дигиталната трансформация на бизнеса, държавата и отношенията между хората и това е един от малкото позитивни моменти в настоящата обстановка. Тази тенденция се наблюдава във всички сектори", допълни проф. Димитров.

Той посочи, че компанията обмисля подобна инициатива и в рамките на целия Европейски съюз.

"Евротръст" е разработена изцяло в България технология за е-идентификация, е-подпис и препоръчана е-поща директно от телефона.

За периода на извънредното положение с мобилния квалифициран електронен подпис (КЕП) на "Евротръст" гражданите могат да заявяват безплатно и услуги от държавните институции на ниво централна, местна и областна администрация.

Това става чрез единния портал на ДАЕУ – www.egov.bg, както и директно през уебсайтовете на министерствата, общините и останалите държавни институции.

Електронният подпис на "Евротръст" е законен и равностоен на собственоръчно поставен подпис на хартия. Приложението отговаря на всички изисквания и стандарти за информационна сигурност.

Компанията използва автоматизирано разпознаване чрез технология за 3D биометрия на лицето през камерата на телефона и чрез документа за самоличност.

Мобилното приложение на "Евротръст" може да бъде свалено безплатно от Google Play или App Store на всяко смарт устройство - телефон или таблет с операционна система iOS и Android.

"Евротръст" е регистриран доставчик на квалифицирани удостоверителни услуги, осъществяващ дейност съгласно изискванията на европейския регламент за електронната идентификация и удостоверителните услуги при електронни транзакции на вътрешния пазар. Компанията е сертифицирана от френски независим проверяващ орган (LSTI) и е вписана в регистъра на Европейската комисия на квалифицираните доставчици на удостоверителни услуги.

Първоначалната идентификация отнема около минута и половина. След това се издава отдалечен квалифициран електронен подпис, с който през мобилния телефон могат да се подписват документи, без да се ползва смарт-карта и четец.

Споделяне

Още от Бизнес