Евровинетката поскъпва на два етапа

Тя е за тирове по пътищата на Дания, Холандия, Люксембург и Швеция

Евровинетката поскъпва на два етапа

Цената на евровинетката нараства значително. Това ще стане на два етапа – от 1 юли 2019 г. и от 1 януари 2020 г.

Първото увеличение засяга основно по-старите превозни средства, а второто - само тези със стандарт Евро 5. Това съобщи доставчикът на услугата на системата евровинетка – AGES.

Евровинетката е система за таксуване и контрол на таксите за ползване на пътищата в Дания, Люксембург, Холандия и Швеция. Тя се прилага за тежкотоварни превозни средства с общо допустимо тегло над 12 тона за движение по автомагистрали и избрани първокласни пътища в четирите страни.

След 20 години в действие структурата на тарифата ще бъде диференцирана по-добре, за да се обърне по-голямо внимание на екологичните аспекти. Колкото по-чист е даден камион, толкова по-малко ще бъде повишена тарифата, посочват от AGES.

Новите цени влизат в сила на 27 май 2019 г. След тази дата винетките могат да бъдат поръчани с валидност от 1 юли 2019 г.

Първото увеличение на цените е през юли

Първият етап на увеличението на евровинетката е за тежкотоварни автомобили с Евро 0 до Евро 4 и ще влезе в сила от 1 юли 2019 г.

Цените на винетката за камионите с Евро 5 и 6 остават без промяна.

Винетките са дневна, седмична, месечна и годишна. Цената на дневната винетка за всички категории скача от 8 на 12 евро.

Годишната такса за тирове над 12 тона Евро 4 с четири или повече оси ще се увеличи от сегашните 1250 евро на 1404 евро. За автомобили Евро 3 с четири или повече оси цената нараства от 1250 евро на 1543 евро.

Вторият ръст на цените е от януари 2020 г.

Втората стъпка на увеличение на цените на евровинетката е само за товарните камиони, отговарящи на стандарта Евро 5, и ще бъде умерена. Промяната влиза в сила от 1 януари 2020 г.

Годишната такса за превозни средства от тази категория с най-малко четири оси ще се увеличи от 1250 евро на 1327 евро.

Размерът на евровинетката зависи от броя на осите (превозни средства с една до три оси, превозни средства с най-малко четири оси), емисионни класове и периода, за който са закупени - дневни, седмични, месечни и годишни винетки.

Как и къде може да се купи евровинетка?

Евровинетките могат да бъдат закупени на бензиностанции, гранични пунктове, както и в над 500 специализирани сервизни точки на AGES – операторът на евровинетката.

Може да се плати за тях с карта за гориво или карта на автопарка (DKV, ENI / Agip, Esso, euroShell, eurotoll sas, EUROTRAFIC, Eurowag, LogPay, мулти сервизни такси, OMV, PLOSE, Ressa, Statoil, TOTAL, TSI ) и кредитна карта Mastercard или VISA.

Евровинетката може да бъде купена и онлайн на сайта https://www.eurovignettes.eu, без да е необходима регистрация или директно чрез избрания издател на карта за гориво.

За да се направи покупка, са необходими следните данни в системата: регистрационен номер, държава на регистрация, клас на емисии, брой оси и период на използване. Освен това трябва да се избере времето на валидност на винетката.

След закупуване на стикера, превозното средство, за което се отнася, се въвежда в базата данни на системата за определен период от време, в резултат на което водачът не се нуждае от хартиено доказателство за покупка или лепенка върху стъклото при проверка.

Споделяне

Още от Бизнес