Евровизия не допуска песента "анти-Путин"

Евровизия не допуска песента "анти-Путин"

Грузинската песен за Евровизия беше определена като неприемлива от организаторите на конкурса заради текста ѝ.

Диско -фънк песента "We Don't Wanna Put In" явно съдържа игра на думи, визиращи руския министър-председател Владимир Путин. Организаторите казаха, че правилата на конкурса не допускат политическо съдържание в изпълненията.

"Няма да бъдат позволени никакви стихове, речи или жестове от политически или подобен характер", каза говорителят на конкурса, цитиран от ББС.

Конкурсът, чийто домакин ще е руската столица, се провежда по-малко от година след руско-грузинския военен конфликт, избухнал заради сепаратисткия район Южна Осетия. Той задълбочи допълнително напрегнатите отношения между двете страни.

Първоначално Грузия обяви, че няма да участва на конкурса "Евровизия" в Москва в знак на политически протест, но през декември бе взето обратното решение.

Песента, която бе избрана чрез гласуване на публиката и на жури, се изпълнява от дамското трио 3G, а вокалист е певецът Стефан. Припевът гласи: "We don't wanna put in, the negative move, it's killin' the groove."

В самото име на песента също има заиграване с името на Путин.

Базираният в Женева Европейски разпространителски съюз, който е организатор на конкурса, обяви, че Грузия трябва да внесе промени в текста на песента или да излъчи друга песен до 16 март.

Продуцентът на групата 3G Натия Узнадзе заяви, че все още не са получили официално потвърждение на решението.

Владимир Симонов от руската държавна телевизия Перви канал, който ще излъчва конкурса, заяви, че не може да се направи нищо по отношение на решението.

Русия е домакин на тазгодишното издание на Евровизия, след като нейната песен се класира първа на миналогодишния конкурс в Белград.

Изпълнителите на "We Don't Wanna Put In" не крият, че песента им в действителност е протест срещу политиката на Русия. Групата 3G трябва да излезе на московска сцена на 12 май, когато е първият полуфинал.

Споделяне

Още от