Евровотът през очите на социолозите

Евровотът през очите на социолозите

Мобилизацията на ГЕРБ и личният ангажимент на лидера на партията Бойко Борисов в комбинация с грешния фокус на кампанията на БСП са причина за голямата разлика между изборните резултати на двете основни партии. Това коментира социологът Боряна Димитрова от "Алфа рисърч" пред бТВ.

"Имаше едно обръщане на кампанията. Първоначално ГЕРБ претърпя ерозия на доверие, подкрепа и избиратели. В частта на активната кампания започна обратен процес", отбеляза Димитрова. Тя добави, че единият процес, довел до тези изборни резултати, е активната позиция на ГЕРБ - "лично Борисов се ангажира с кампанията под мотото "Кампания на успехите". Според Димитрова това е мобилизирало вот срещу БСП.

От друга страна основният фокус на кампанията на социалистите беше предсрочни парламентарни избори. "А за това няма настроение в страната. Когато съсредоточиш основната си цел в грешна посока, се получава такъв резултат", смята Димитрова. Тя добави, че големият проблем на левицата е, че не е успяла да генерира доверие при спадналото недоверие към ГЕРБ. "Българите не видяха алтернатива в БСП", смята Димитрова.

Социалният антрополог Харалан Александров също е на мнение, че изявите на Бойко Борисов са довели до резултата на партията. "Борисов си върна контрола и заяви, че той е този, който ще даде възмездие, а не лидерите на БСП", коментира Александров пред бТВ.

Огнян Минчев пък посочи, че резултатите от евровота са стабилизирали политическото статукво в България.

Според социолога Кольо Колев от "Медиана" обаче трябва да се отбележи, че за ГЕРБ са гласували около 620 000 души, което е под резултата на партията на предходните избори. Той отбеляза, че подобна тенденция се наблюдава и при другите партии, но най-сериозен е спадът при ДПС. Сега за тях гласували около 240 000 - 250 000 души, а на предходни избори резултатът им е бил двойно по-висок.

Колев отбеляза и изключително ниската избирателна активност. Той добави, че правото си на глас са упражнили под 2 млн. души. "Очакваше се невъобразима избирателна активност, която обаче не се появи. Получи се протестен анти вот. Хората не отидоха да гласуват. Никой не е очаквал толкова ниска активност", каза Колев.

Проевропейските партии показаха добри резултати на изборите за европарламент в България. От партиите с антиевропейска кампания успешна е само ВМРО, а БСП, която влезе в този коловоз, загуби с 10%, коментира политологът Даниел Смилов пред бТВ.

"Евроскептичният вот е над 10 на сто, но остана силно фрагментиран", добави Геновева Петрова от "Алфа рисърч".

Според Татяна Буруджиева разломът в БСП е сред причините за резултата на партията. "Не само, че не се поема отговорност (за резултата - бел. ред.), но всеки работеше за неговата си листа. Това е огромен разлом в БСП. Най-големите губещи са хората вляво", добави тя.

Появата на премиера Борисов в последните 15 дни от кампанията "обърна мача", смята социологът Кънчо Стойчев. Според него без появата на Борисов резултатът би бил друг, но в същото време БСП ще увеличи присъствието си с поне един мандат и гласовете за левицата са се увеличили спрямо миналата година. Той отдаде ниската избирателна активност на комплекс от фактори.

"Има социална пасивност през последните години – това не бива да го тълкуваме само като нещо негативно, защото това е белег и на приемане на статуквото. Три дена празници, хубавото време, различните хора – едни пътуват, други се занимават с други неща – това не е фактор за пренебрегване. Най-важното е, че 65% от българските гласоподаватели отиват на тези избори с идеята за България, а не за Европа – това показва нагласа за занижена активност“, обясни социологът, цитиран от агенция "Фокус".

Той не очаква големи промени в родния парламент, защото залогът на евроизборите никога не е било парламентарното мнозинство. България продължава с този парламент, с това парламентарно мнозинство, а какво ще се случи от тук нататък – зависи не от изборите, а от вътрешната ситуация в страната, смята той.

Антоний Гълъбов коментира пред БНТ, че в предизборната кампания е имало антиевропейски нюанси и в нея е имало откровени лъжи като посланието на БСП за единна работна заплата в Европейския съюз, с която хората били подвеждани, че ще получават като в страните в висок стандарт.

"Грешка на нашите социалисти е, че се конфронтираха с ПЕС и вместо да излязат със Станишев напред, те започнаха да се карат. В БСП имаше три различни начина на говорене за Европа", допълни Ивайло Дичев.

Споделяне
Евроизбори 2019

Общо 27 формации са регистрирани за участие на предстоящите евроизбори на 26 май: 13 партии, 8 коалиции и 6 независими кандидати.

Вече е ясно под кой номер са подредени в интегралната бюлетина.

За всеки кандидат в листите на партиите и коалициите може да се гласува с преференция.

За първи път в бюлетината за тези избори партиите са с номера до 100, а преференциите започват от 101.

Партиите, коалициите и инициативните комитети, заедно със списъка на кандидатите за всяка формация, са публикувани на сайта на Централната избирателна комисия.

Списъкът на 3000-те секции, в които ще има машинно гласуване може да бъде изтеглен от тук.

Избирателите могат да проверят в коя секция трябва да упражнят правото си на глас по няколко начина.

Решено е и в кои държави извън България ще има секции за гласуване.

Още по темата

Още от Евроизбори 2019

Как да се подходи с новата детска болница?