Еврозоната договори втория спасителен план за Гърция

Атина получава 130 млрд. евро до 2014 г. срещу “засилен надзор”

Кристин Лагард и Лукас Пападимос

Финансовите министри на страните от еврозоната постигнаха късно в понеделник споразумение за отпускане на втори спасителен заем за страната на стойност 130 милиарда евро, съобщиха световните агенции.

Споразумението е постигнато след 12 часа напрегнати разговори в Брюксел. То ще намали гръцкия дълг до 120.5% от Брутния вътрешен продукт на страната до 2020 г.

Втората спасителна програма за Гърция, която ще позволи на страната да избегне фалит, ще бъде съпроводена от засилен надзор от страна на нейните кредитори, заяви европейският комисар по икономическите и валутните въпроси Оли Рен.

"Спасителният план за Гърция се основава на стриктни условия: той предвижда да се засили надзора над Гърция и налагане на постоянно присъствие на мисия на Европейската комисия на място", натоварена да помогне на страната да модернизира държавния си апарат, изтъкна европейският комисар. Изпълнението на условията по плана от Гърция ще се осигури от отделна сметка, съдържаща достатъчно средства за обслужване на дълга ѝ в продължение на три месеца, допълни Оли Рен, цитиран от АП.

Кредиторите на Гърция ще отпишат 53.5% от дълга ѝ

Частните банки и инвестиционни фондове, притежатели на гръцки държавни облигации, са се съгласили да поемат по-сериозни загуби в сравнение с първоначалните очаквания, в размер на 53.5 на сто от номинала на ценните книжа. Чрез преструктуриране на дълга на практика се отписват 107 милиарда евро от общата сума на задълженията на Гърция към частни кредитори, възлизаща на 230 милиарда евро.

Споразумението за Гърция е "от голям мащаб", а отписването на дълга е "безпрецедентно" за банките кредиторки, като "целта е да се гарантира бъдещето на страната в еврозоната", заяви след срещата в Брюксел председателят на еврогрупата, люксембургският премиер Жан-Клод Юнкер.

"Еврогрупата постигна споразумение за радикално намаляване на държавния дълг на Гърция с участието на частния сектор", изтъкна Юнкер. Той уточни, че еврозоната и Международният валутен фонд (МВФ) ще предоставят на Гърция финансова помощ от 130 милиарда евро до 2014 година.

Тези средства ще бъдат отделени предимно чрез Европейския фонд за финансова стабилност (ЕФФС), допълни ръководителят на фонда Клаус Реглинг.

Юнкер изтъкна, че е оптимист, че на следващата среща на върха на еврозоната в началото на март ще бъде одобрено увеличение на кредитния капацитет на ЕФФС и на фонда, който ще го замести през юли – Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ).

В момента кредитният капацитет е 500 милиарда евро, което се смята за недостатъчно от много икономисти, предвид необходимостта да се предотврати разпространение на дълговата криза към други страни като Италия или Испания. Целта е да се комбинират двата фонда – оставащите около 250 милиарда евро в ЕФФС и предвидените 500 милиарда евро за ЕСМ, като общо кредитният капацитет да достигне около 750 милиарда евро.

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги също приветства постигнатото тази нощ споразумение. "Това е много добро споразумение", посочи Драги, като подчерта, че "прилагането му трябва да бъде наблюдавано добре".

МВФ ще определи помощта си за Гърция през март

Първият транш от МВФ в рамките на втория спасителен пакет за Гърция ще бъде 13 милиарда евро, съобщи информиран европейски източник, цитиран от ИТАР-ТАСС. Той отбеляза, че обемът на втория стабилизационен заем няма да надвиши 130 милиарда евро, но не уточни как ще бъде разпределено финансирането между еврозоната и МВФ.

Управляващата директорка на фонда Кристин Лагард обяви след заседанието на финансовите министри от еврозоната в Брюксел, че Управителният съвет на МВФ ще разгледа втората програма за помощ на Гърция през първата седмица на март. Тя допълни, че средствата за Атина от фонда ще зависят от увеличението на европейските спасителни фондове.

Пападимос: Много съм доволен

Гръцкият премиер Лукас Пападимос заяви, че е много доволен от полученото съгласие на еврогрупата за безпрецедентния спасителен план, благодарение на който страната ще избегне фалита, и увери, че обещанията, дадени в замяна на този план, ще бъдат изпълнени след предстоящите предсрочни избори.

"Ние сме много доволни и от съгласието за опрощаване на 107 милиарда евро от дълга на Гърция от страна на частните банки кредитори, както и от обещанието за публични заеми на сума 130 милиарда евро до края на 2014 г.", заяви Пападимос пред представители на медиите след срещата на финансовите министри от еврозоната в Брюксел.

В замяна на това Атина пое ангажимент да предприеме болезнени мерки за бюджетни икономии и да реформира своята икономика. "Ние трябва да реализираме програмата навреме и по ефикасен начин", подчерта гръцкият премиер. Сегашното правителство "е решено да направи това и аз съм убеден, че след изборите правителството ще прояви същата решимост да приложи програмата, защото това е в интерес на гръцкия народ", добави Лукас Пападимос.

Предсрочните парламентарни избори в Гърция по принцип трябва да се състоят през април. Европейските партньори на Гърция получиха уверенията на двете основни партии - социалистите от ПАСОК и консерваторите от Нова демокрация, че ще изпълнят обещанията си включително след изборите.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?