Еврозоната е на ръба на нова рецесия

ЕЦБ: Европейската икономика е трайно отслабена от коронавируса

Еврозоната е на ръба на нова рецесия

Икономическата дейност в частния сектор на еврозоната се е свила значително през ноември, тъй като новите карантинни мерки за удържане на втората вълна на коронавируса принудиха много компании от сферата на услугите да затворят, предаде Ройтерс.

Предварителните резултати от проучванията, проведени от маркетинговата компания Ай Ейч Ес Маркит (HIS Markit) сред мениджърите по доставките за текущия месец, подсилват хипотезата за връщане към рецесия на икономиката на еврозоната.

Композитният индекс на мениджърите по доставките Пи Ем Ай( PMI), който съчетава производствената дейност и сектора на услугите, се е понижил до 45.1 пункта през ноември. Така той е попаднал в територия на свиване след застой на дейността през предходния месец, илюстрирана с индекс от 50 пункта. Икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха по-малко свиване до 46.1 пункта.

През ноември най-засегнат е секторът на услугите с индекс от 41.3 пункта спрямо 46.9 пункта през предходния месец. Промишлената дейност е устояла по-добре и се е задържала в територия на растеж (53.6 пункта спрямо 54.8 пункта).

Икономиката на еврозоната е отчела нов тежък спад през ноември заради подновените усилия за борба срещу увеличението на новозаразените с Covid-19, коментира икономистът от Ай Ейч Ес Маркит Крис Уилямсън. Цифрите засилват възможността брутният вътрешен продукт да се свие отново през четвъртото тримесечие, добави той.

Европейският БВП ще достигне равнището си от 2019 г. най-рано през есента на 2022 г., заяви главният икономист на Европейската централна банка Филип Лейн, цитиран от Франс прес.

Разпространението на вируса и ограничителните мерки неизбежно налагат ограничения върху поведението на потребителите. "Въпросът е колко дълго ще продължи това", заявява водещият икономист в публикувано вчера интервю.

В замяна на това изглежда сигурно, че през последните седмици на тази година не се очаква подобрение. До масовото разпространение на ваксините "оставаме в период на несигурност". Но и ваксините подобряват перспективата за края на следващата година и за 2022 г., "а не за следващите шест месеца", подчертава Лейн.

Европейският БВП ще се възстанови до равнището си от миналата година най-рано през есента на 2022 г. и се очакват дългосрочни ефекти, "например върху доверието и спестяването и върху завръщането към работа".

"Въпреки ваксината ще има трайни щети. Европейската икономика ще излезе трайно отслабена от тази криза", гласи заключението на водещия икономист.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?