Еврозоната е с най-силен ръст от 7 години

Еврозоната е с най-силен ръст от 7 години

Еврозоната приключи 2017 г. с най-силния икономически растеж от седем години насам, показва проучване, цитирано в четвъртък от Ройтерс и Асошейтед прес.

Компанията за финансова информация Ай Ейч Ес Маркит (IHS Markit) съобщи, че основният ѝ индекс (IHS Markit’s Final Composite Purchasing Managers’ Index), който е добър измерител на бизнес активността и растежа, е нараснал до 58.1 пункта през декември спрямо 57.5 пункта предходния месец.

Стойност над 50 пункта бележи растеж, а декемврийското равнище е най-високото от февруари 2011 г.

Икономическото възстановяване на еврозоната набра скорост през 2017 г. по редица причини, но най-вече заради това, че не се сбъднаха опасенията от победа на популистки лидери на ключови избори, коментира Асошейтед прес.

Крис Уилямсън, главен бизнес икономист на Маркит, каза, че бляскавият край на 2017 г. е дооформил най-добрата година на еврозоната от десетилетие.

Според Ройтерс новината ще засили натиска върху Европейската централна банка най-сетне тази година да прекрати политиката си на агресивни стимули. Съобщението съвпада с решението на централната банка да намали наполовина месечните покупки на облигации до 30 млрд. евро, започвайки още от този месец.

Средната стойност на индекса PMI за 2017 г. е 56.4%, което е най-добрата му стойност от 2006 г. насам, посочи още Уилямсън.

Растежът през последното тримесечие е бил 0.8%, което е най-доброто постижение сред всички развити икономики и е над предварителните прогнози за 0.6%.

Според прогнозите на IHS Markit възходящото развитие ще продължи, като увеличеното търсене стимулира компаниите да наемат персонал.

Безработицата в еврозоната се покачи до 12.1% през първата половина на 2013 г., но сега вече тя е намаляла до 8.8%.

Ценовият натиск обаче все още е слаб, което вероятно е разочарование за ЕЦБ, тъй като тя се бори да увеличи инфлацията. Инфрационният натиск все още е на нива, които не са виждани от поне шест години.

"Големият въпрос на 2018 г. е дали относително високата безработица и свободните мощности в много държави ще продължат да задържат ръста на заплатите и да поддържат тавана на потребителската инфлация", коментира в заключение Крис Уилямсън.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?