Евростат - на първо четене:

Еврозоната избегна рецесията, ЕС с растеж 0.1%

България отбелязва нулев ръст за първото тримесечие, девет страни членки са в рецесия

Еврозоната избегна рецесията, ЕС с растеж 0.1%

Еврозоната избегна рецесията и за първото тримесечие на тази година е отбелязала нулев растеж спрямо четвъртото тримесечие на миналата година. Тогава икономиката ѝ спадна с 0.3% на тримесечна основа. Това сочат експресните данни на европейската статистическа служба Евростат, публикувани във вторник.

Данните на статистиката се очакваха с голям интерес, защото повечето наблюдатели прогнозираха изпадане на еврозоната в техническа рецесия. В известен смисъл те са обнадеждаващи, макар да подлежат на евентуална корекция.

Средно за 27-те страни членки на ЕС статистиката отчита за първите три месеца на годината ръст от 0.1% спрямо предното тримесечие. Тогава ръстът е бил 0.8% спрямо предния период.

През цялата 2011 г. икономиката в ЕС е вървяла надолу - през второто тримесечие спрямо първото на миналата година тя е отбелязала ръст от 1.6%, през третото - 1.4% ръст, през последното - само 0.8%, за да се стигне до 0.1% за първите три месеца на тази година.

Девет страни в ЕС са в рецесия - Чехия, Испания, Кипър, Италия, Холандия, Португалия, Румъния, Великобритания и Гърция, макар че тя не е предоставила тримесечни данни на Евростат. Спадът обаче за първото тримесечие на гръцката икономика на годишна база е 6.2%.

България отчита нулев растеж за първото тримесечие спрямо предходното и 0.5% на годишна база. Миналата година страната ни е регистрирала положителен ръст през всяко от тримесечията, макар и намаляващ. ЕК, МВФ и правителството ревизираха прогнозите за икономиката на страната надолу, но най-песимистичното очакване за изпадане в рецесия не се сбъдна.

Споделяне

Още от Бизнес