Еврозоната към Кипър: Помощ само при спазване на законите срещу пране на пари

Кипърският финансов министър Васос Сиарлис и президентът на ЕЦБ Марио Драги

Кипър има една седмица, за да определяне на условията за независимо разследване за прилагането на законите срещу прането пари на острова. Ултиматумът, за който информират кипърските медии, цитирани от БТА, поставиха финансовите министри от еврозоната на заседанието си късно в понеделник.

Проверката трябва да се осъществи от частна организация. Ако това не стане, Никозия няма да може да подпише споразумение с международните кредитори за финансова помощ. Искането за проверка вече е условие за споразумението. До една седмица ще се определят критериите, при които ще се оценява законодателната рамка по въпроса за прането на пари и прилагането ѝ, заяви председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум.

По думите на Дейселблум разговорът за Кипър на вчерашното заседание на министрите се е концентрирал върху прането на пари като не са обсъждани детайли около спасителната програма за Никозия. Ако след оценката бъде сметнато за необходимо, ще има предпазни клаузи в споразумението във връзка с прането на пари. Новият председател на Еврогрупата заяви още, че разговорите за спасителната програма за кипърската икономика продължават като няма да бъде взето никакво окончателно решение преди март и президентските избори в страната (на 17 февруари).

Той отказа да коментира публикация във вестник "Файненшъл таймс" относно сценарий за загуби за държателите на незастраховани сметки в кипърските банки и притежателите на държавни облигации.

Кипърският финансов министър Васос Сиарлис заяви пред държавното радио, че основен довод на Еврогрупата за избирането на частна организация за проверка на законодателната рамка в Кипър е фактът, че това може да стане бързо, само в рамките на няколко седмици. По този начин няма да има допълнително забавяне в постигането на споразумение за международна помощ.

Никозия е предложила проверката да се осъществи от международни и европейски организации. Тя не иска това да се прави от частна организация, тъй като може да има отражение върху банковите влогове и да доведе до нарушаване на кипърската конституция и европейската конвенция за защита на човешките права.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?