Заради недоверието си в гръцките политически лидери

Еврозоната обмисля отлагане на помощта за Гърция

Евангелос Венизелос и президентът Каролос Папуляс

Финансовите министри от еврозоната проучват начини за отлагане на част или дори на целия втори спасителен пакет за Гърция, като едновременно бъде избегнат неконтолиран фалит на страната, съобщава агенция Ройтерс в сряда, позовавайки се на неназовани източници от Европейския съюз.

Срокът на отлагането може да е до след извънредните парламентарни избори в Гърция, планирани засега за април.

Въпреки че повечето от елементите на спасителната програма, чиято стойност е 130 милиарда евро, са договорени, финансовите министри от еврозоната не били удовлетворени от степента на ангажираност на гръцките политически лидери със сделката, която изисква от Атина по-нататъшни икономии и извършване на дълбоко непопулярни реформи на трудовия пазар.

Освен това не било ясно дали споразумението ще доведе до намаляване на съотношението между дълга и Брутния вътрешен продукт на Гърция от сегашните около 160 % до 120 %, каквото е изискването на тройката кредитори от Европейската комисия, Международния валутен фонд и Европейската централна банка.

"Има предложения за отлагане на помощта за Гърция или за разделянето ѝ, така че да бъде избегнат незабавният фалит, но нищо не е решено", казал пред Ройтерс източник, запознат с преговорите в еврогрупата.

Засега решението е отложено за 20 февруари

По-рано министрите на финансите от еврозоната отложиха за 20 февруари решението за втория спасителен пакет за Гърция. Вместо това в сряда вечер те обсъждат последните подробности по плана чрез телефонна конферентна връзка.

Снощи председателят на еврогрупата, люксембургският премиер Жан-Клод Юнкер посочи, че Атина още не е изпълнила всички условия за получаване на финансовата помощ. Министрите на финансите не бяха получили два важни документа - подробен график за икономиите на стойност 325 милиона евро от държавните разходи тази година и писмени гаранции от лидерите на основните политически партии за подкрепа на програмата за икономии след общите избори през пролетта.

Междувременно късно снощи председателят на Общогръцкото социалистическо движение (ПАСОК) Георгиос Папандреу даде исканите писмени гаранции.

Лидерът на другата партия от коалицията, подкрепяща правителството на Лукас Пападемос, Нова демокрация Андонис Самарас се ангажира с реализирането на новото кредитно споразумение в писмо, което изпрати до Европейската комисия, Еврогрупата, Европейската централна банка и Международния валутен фонд в сряда. "Ако Нова демокрация спечели следващите избори в Гърция, ще следва целите и основните политики на програмата", се посочва в писмото.

Самарас отбелязва, че в писмо от ноември 2011 г. партията му е поела ангажимент за изпълнението на целите на програмата за стабилност на Гърция и това важи и за споразумението, гласувано от гръцкия парламент тази неделя. Партията ще работи за възстановяване на доверието на пазарите и за финансова стабилност, посочва Самарас.

Всички условия, поставени от международните кредитори на Гърция, ще бъдат изпълнени до телеконферентната връзка на министрите на финансите на еврозоната, заяви гръцкият министър на финансите Евангелос Венизелос, цитиран от Франс прес.

Според гръцките медии правителството трябва да вземе окончателни решения за съкращения на основните и допълнителните пенсии, от които се очаква да бъдат икономисани въпросните 325 млн. евро. Изданията коментират, че 100 от тези 325 млн. Ще бъдат събрани от орязване на основните пенсии, а останалите - от допълнителните пенсии. Съкращенията ще са между 7 и 20 на сто.

ББС: В ЕС вече не изключват възможност от фалит на Гърция

Отлагането на въпроса за потвърждаването на спасителния пакет за Гърция от министрите на финансите от еврозоната от днес за понеделник е в резултат на втвърдяване на подхода към Атина от страна на някои страни от ЕС, твърди ББС.

Страни като Германия и Холандия не са уверени, че политическата класа в Гърция има необходимата воля и решителност да изпълни всички поети ангажименти за строгите мерки за икономии, отбелязва британското радио.

В. "Файненшъл таймс" от своя страна цитира представител на ЕС, според когото "все повече се приближаваме към фалит" (на Атина). Той изтъква, че "Германия, Финландия и Холандия започват да губят търпение".

Като причина за отлагането на днешната среща на Еврогрупата медиите сочат изказването на лидера на Нова демокрация Андонис Самарас в неделя по време на гласуването на новите мерки в парламента, че след изборите през пролетта програмата за помощ на Атина ще трябва да бъде прегласувана.

В сряда обаче Германия опроверга информации, че очаква гръцкото правителство в крайна сметка да обяви дефолт, съобщи ДПА, като цитира говорителя на германското правителство Щефен Зайберт. Мога ясно да заявя от името на федералното правителство, че тези слухове са фалшиви. Няма подобно решение на Германия, каза говорителят.

Зайберг каза, че Германия работи с европейските си партньори за намиране на приемлив път за излизане на Гърция от кризата. В това е духът и смисълът на втората програма /за подпомагане/ на Гърция. В това е духът на значителното отписване на дългове от частни кредитори, за което се водят преговори, посочи говорителят.

Евентуален фалит ще има опустошителни последици

Евентуален фалит на Гърция няма да реши нито един проблем на Атина, но пък ще има "опустошителни последици" за гражданите на страната и широко отражение в Европа, предупреди днес Амадеу Алтафаж, говорител на еврокомисаря по икономическите и валутните въпроси Оли Рен.

"Последиците могат да се окажат опустошителни за гръцките граждани и особено за най-уязвимите, а и в цялата еврозона и извън нея ще се усетят последиците", каза Алтафаж, цитиран от ДПА.

"Когато правим подобни изявления, то това е защото те са потвърдени от задълбочен икономически анализ", отбеляза Алтафаж.

Венизелос: Гърция е на "ръба на бръснача"

Гърция се намира на "ръба на бръснача", заяви финансовият министър Евангелос Венизелос в сряда на среща с президента на страната. Той добави, че правителството в Атина прави опити да договори и последната подробност във връзка с новата кредитна програма на страната, като подчерта, че това е много трудно.

"Мнозина си играят с огъня вън и вътре в страната. Някои с факли, а други с кибрит. Във всеки случай опасността е голяма, а дилемата е или саможертви и съкращения, или национална катастрофа. На гръцкия народ трябва да се каже цялата истина за това защо сме стигнали дотук", каза финансовият министър и добави: "за жалост в еврозоната са много онези, които вече не ни искат. А трябва да ги убедим, че можем да се справим за идните поколения, за нашите деца".

Венизелос съобщи, че гръцкият президент Каролос Папуляс се отказва от заплатата си, за да помогне на страната си да се справи с кризата. Според информация на електронния сайт Ин нюз годишното възнаграждение на държавния глава възлиза на 283 694 евро.

"Става въпрос за един символичен жест, който му прави чест", заяви финансовият министър.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?