Еврозоната обсъжда икономически отговор на втората коронавирусна вълна

Председателят на Еврогрупата Паскал Донъхоу

Финансовите министри на страните от еврозоната ще обсъдят утре как да реагират на мрачната икономическа перспектива на фона на втора вълна на коронавирусни инфекции из Европа, която принуждава все повече страни да въвеждат карантина с различна строгост, предаде Ройтерс.

През юли лидерите от ЕС се споразумяха по възстановителен план на стойност 1,8 трилиона евро, който да подпомогне икономиката през идните седем години след тазгодишната безпрецедентна рецесия в резултат на пандемията. В момента правителствата и Европейския парламент "се пазарят за детайлите", припомня агенцията.

"Единни сме и сме решени да използваме цялата си сила срещу втората вълна. Първият ни приотитет е да приложим възстановителния план възможно най-скоро", заяви председателят на Еврогрупата Паскал Донъхоу.

Министрите ще имат видеоконференция два дни преди Европейската комисия да публикува икономическите си прогнози за ЕС, които се очакват да предвиждат свиване на икономиките за последното тримесечие на годината, посочва Ройтерс.

Високопоставен представител на еврозоната, участващ в подготовката за заседанието, заяви, че очаква оживена дискусия за отговора срещу вируса, но засега не се планира да бъдат обявени допълнителни мерки на равнище ЕС.

Споделяне

Още от Европа