Еврозоната отпуска 2 млрд. евро на Атина и 10 млрд. на гръцките банки

Еврозоната отпуска 2 млрд. евро на Атина и 10 млрд. на гръцките банки

Еврозоната е готова да деблокира 2 милиарда евро, които са обещани на Гърция в замяна на редица реформи, както и 10 милиарда евро за рекапитализация на нейните банки, обяви председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум, цитиран от Франс прес.

Еврозоната е готова да подкрепи отпускането на транша и трансфера на необходимите средства за рекапитализация на гръцкия банков сектор на стойност 10 милиарда евро, предвидени за целта, при условие че Гърция изпълни мерките, за които се споразумя с кредиторите си, допълни Дейселблум.

Тази сутрин е имало телеконферентен разговор на Европейската работна група за изясняване на мерките, които Атина трябва да вземе, за да получи следващия транш от кредиторите си.

Няколко часа по-рано Гърция и нейните кредитори успяха да се споразумеят и по-специално по въпроса за изземането на недвижимо имущество, който досега блокираше напредъка в дискусиите. Кредиторите искаха по-лесно изземане, а Атина настояваше да продължи да защитава мнозинството задлъжнели домакинства.

Очаква се законопроектът по тези мерки да бъде внесен в гръцкия парламент, а гласуването му да се състои в четвъртък вечерта.

Европейската работна група би трябвало в петък да даде зелена светлина за плащанията, допълва ДПА.

Десетте милиарда евро за гръцките банки отдавна са запазени за Атина по специална сметка на Европейския стабилизационен механизъм - спасителния фонд на еврозоната - и могат да бъдат предоставени бързо, отбелязва ДПА.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?