Еврозоната под сериозна заплаха заради кризата в Гърция

Еврозоната под сериозна заплаха заради кризата в Гърция

Водещи световни анализатори и Международният валутен фонд (МВФ) изразиха сериозни опасения за бъдещето на еврозоната заради тежките финансови проблеми на Гърция и нарастващата тревога за състоянието на Португалия и Испания.

До няколко дни може вече да няма еврозона, направи крайното предупреждение американският икономист и анализатор Нуриел Рубини в сряда на конгрес в Лос Анджелис. Рубини не скри неколкократно изразявания си песимизъм, че Гърция няма да успее да намали с 10% разходите, за да спре увеличаването на дълга си. Дори и да успее, последиците ще бъдат катастрофални, прогнозира икономистът.

"Доверието в цялата еврозона е поставено под заплаха”, заяви през деня шефът на МВФ Доминик Строс-Кан. Той бе на среща в Берлин с германския финансов министър Волфганг Шойбле, с президента на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише и с високопоставени германски депутати, на която бе обсъждана бюджетната криза в Гърция.

Пониженият рейтинг на Гърция уплаши инвеститорите

Коментарите идват след сътресения на финансовите пазари, предизвикани от понижаването на кредитните рейтинги на Гърция и Португалия от агенция "Стандард енд Пуърс" (Standard and Poor's).

Гръцкият бе смъкнат от ВВВ- на ВВ+, което веднага се отрази на американските и европейските пазари. Акциите на гръцките банки се сринаха с над 9% в края на деня.

"Стандард енд Пуърс" понижи и рейтинга по външните задължения на Гърция до пределно ниско равнище ("junk"). Агенцията предупреди акционерите в гръцкия дълг, че имат само "среден шанс" от 30 до 50% да си възвърнат средствата при преструктуриране на дълга. Това означава, че агенцията разглежда Гърция като изключително рискова за инвестиции.

Гръцкият борсов регулатор реагира на понижения рейтинг и на рязкото намаление на стойността на акциите като забрани в сряда "късите продажби" на ценни книжа.

Забраната върху "късите продажби" цели да не позволи на инвеститорите да залагат на спад в цените на акциите.

Сътресението на борсата в Атина даде отражение и на българския фондов пазар, където бе отчетена активна разпродажба на пакети акции.

В сряда лихвите по гръцките облигации надвишиха 10 на сто – нещо безпрецедентно за страна от еврозоната.

Еврото с едногодишен минимум в котировките спрямо долара

Същевременно курсът на еврото спрямо долара падна на най-ниското равнище от една година насам на световните фондови борси след понижаването на кредитния рейтинг на Гърция и на Португалия.

За първи път от април 2009 г. досега 1 евро струваше към 20.45 часа по Гринуич във вторник 1.3180 долара, тоест под прага от 1.32 долара за евро. В понеделник в същия час курсът беше 1 евро към 1.3378 долара.

След понижаването на кредитния рейтинг на Гърция и Португалия от международната рейтингова агенция "Стандард енд Пуърс″, първо към 20.00 часа по Гринуич във вторник курсът на еврото спрямо долара беше дори 1 евро за 1.3167 долара, което е най-ниското му равнище от 29 април 2009 г.

МВФ обмисля още 10 млрд. евро допълнителна помощ за Атина

В сряда стана ясно още, че Международният валутен фонд (МВФ) обмисля отпускането на допълнителна финансова помощ от още 10 милиарда евро за Гърция.

По-рано МВФ предложи на Атина заем от 15 милиарда евро, с което общият размер на помощта за Гърция достигна 45 милиарда евро. Сега, според източници от банковите среди в Атина и Вашингтон, МВФ ще участва с 25 милиарда евро в спасяването на Гърция от бюджетната криза. В момента се водят преговори по отпускането на допълнителните средства, които най-вероятно ще бъдат дадени под формата на 3-годишен заем.

В същото време президентът на ЕС Херман ван Ромпой заяви, че в преговорите не се обмисля преструктуриране на дълга на Гърция. Европейските лидери обмислят свикването на извънредна среща на върха на 10 май, на която да бъде задействан механизмът за подкрепа. Гърция ще получи заеми в размер на 30 млрд. евро от страни-членки на еврозоната и около 15 млрд. евро от МВФ, при положение че Европейската комисия и Европейската централна банка потвърдят, че искането на Атина е оправдано.

Притеснена от последиците от гръцката криза, германският канцлер Ангела Меркел смекчи в сряда тона по отношение на предоставянето на финансова помощ от страните в ЕС за Гърция, към което Германия има резерви. "Ясно е, че преговорите между гръцкото правителство, ЕК и МВФ трябва да бъдат ускорени", каза Меркел след срещата си със Строс-Кан в Берлин.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?