Еврозоната: рекордна безработица, ниска инфлация, рецесия

Еврозоната: рекордна безработица, ниска инфлация, рецесия

Безработицата в Еврозаната е достигнала ново рекордно високо равнище, а инфлацията остава далеч под приетата от Европейската централна банка (ЕЦБ) граница от 2%. Тези данни на Евростат за април показват големината на предизвикателствата, с които трябва да се справят европейските лидери в опитите си да съживят болнавата икономика на валутния съюз, предава в петък агенция Ройтерс.

Безработицата в 17-те страни от зоната на еврото миналия месец се е покачила до 12.2%, което е пореден рекорд, откакто през 1995 година Европейската статистическа служба събира данни. Месец по-рано безработицата бе 12.1%. Година по-рано, през април 2012 г. безработицата в еврозоната е била 11.2%.

Безработицата във всички 27 страни от ЕС през април остава на нивото от март - 11%. Което е значително повече в сравнение с година по-рано, когато бяха отчетени 10.3%.

През април в целия ЕС безработните са 26 милиона 588 хиляди души, от които 19 375 000 - в еврозоната. Безработните на възраст под 25 години в ЕС са 5.627 милиона. В сравнение с март 2013 години броят на хората без работа в ЕС се е увеличил със 104 хиляди, а в Еврозоната - с 95 хиляди.

Сравнението с година по-рано показва нарастване в ЕС с 1 673 000 и с 1 644 000 в Еврозоната.

Докато Еврозоната се намира в най-дългата рецесия след създаването си през 1999 година, инфлацията на потребителските цени през май е далеч под поставените като цел от ЕЦБ 2%, макар и да се е покачила до 1.4% на годишна база при 1.2 на сто през април.

Това повишение може да поуспокои опасенията от дефлация, но задълбочаващата се безработица е заплаха за социалната тъкан на еврозоната, с почти две трети от младите гърци, които не могат да си намерят работа, и с Южна Европа, която е изправена пред едно "изгубено поколение", отбелязва Ройтерс.

Във Франция, втората по големина икономика в Европа след германската, броят на безработните през април отбелязва нов рекорд, докато в Италия показателят е на най-високото си равнище от поне 36 години насам, като 40 на сто от младите италианци са без работа.

Във Франция за година безработицата  е нераснала от 10.1 на 11 на сто или с над 300 хиляди души и сега безработните французи са 3.276 милиона. Април е 24-тият пореден месец на увеличаваща се безработица в страната. Същевременно всеки шести млад човек под 25 години във Франция е безработен.

В тази ситуация се увеличават очакванията ЕЦБ да предприеме действия за съживяване на икономиката, като отиде по-далеч от понижаването на лихвите и помисли за намеса от типа на програмата на американския Эедерален резерв за печатане на пари, известна като количествено облекчаване.

"Ние не очакваме силно възстановяване в еврозоната", казва Ник Матюс, старши икономист в Nomura International в Лондон, цитиран от Ройтерс. "Това оказва натиск върху ЕЦБ да предприема допълнителни традиционни и нетрадиционни мерки", добавя той.

Президентът на ЕЦБ Марио Драги, който вече веднъж спаси еврозоната през миналата година с план за изкупуване при нужда на облигации на закъсали страни, засега предпочита да остави на правителствата в страните от валутния съюз задължението да извършат реформи.

Европейската комисия обяви тази седмица, че правителствата трябва да се съсредоточат върху реформите на пазара на труда и в пенсионните системи, за да може да се възстанови динамиката на бизнеса, опитвайки се да премести своя фокус от икономиите към икономическия растеж.

Но дори и правителствата да предприемат нужните реформи, това ще отнеме време за постигане на резултат и преодоляване на дълговата и банковата криза, което ще подкопае доверието на бизнеса и домакинствата.

Както показват публикувани в петък данни, именно потреблението е спасило Германия от изпадане в рецесия през първото тримесечие на годината. Продажбите на дребно през април обаче неочаквано са спаднали заради студената зима в Европа.

Същевременно потребителските разходи във Франция отбелязват нов спад с 0,2% през февруари, след като се бяха свили и през първия месец на годината. Покупателната способност на френските домакинства намаля през миналата година за първи път от 1984 година насам.

За България данните на Евростат показват безработица от 12.3%, което е над средното за Европейския съюз.

Най-ниската безработица отново е регистрирана в Австрия ( 4.9%), следвана от Германия (5.4%) и Люксембург (5.6%). Най-висока е безработицата в Гърция (27.0% през февруари 2013 година), Испания ( 26.8%) и Португалия (17.8%).

Най-голямо за последната година е увеличението в Гърция (от 21.9% до 27%), Кипър (11.2% до 15.6%), Испания (24.4% до 26.8%) и Португалия (15.4% до 17.8%). Най-голямото понижение на безработицата е регистрирано в Латвия (от 15.5% на 12.4%), Естония (10.6% - 8.7%) и Ирландия (14.9% - 13.5%).

Най-ниска безработица сред младежите е регистрирана в Германия (7.5%), Австрия (8.0%) и Холандия (10.6%). Най-висока е в Гърция (62.5%), Испания (56.4%), Португалия (42.5%) и Италия (40.5%).

За сравнение през април безработицата в САЩ е 7.5% при 8.1% година по-рано.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа