Eврозоната с рекорден икономически спад - 15%

Eврозоната с рекорден икономически спад - 15%

Еврозоната и ЕС отчетоха рекорден икономически спад, откакто се води статистика - съответно 15% и 14.4% на годишна база през второто тримесечие, съобщи Евростат.

Това става ден, след като излязоха данните за САЩ и Германия, от които стана ясно, че американската икономика се е сринала с драматичните 32.9%, а германската - с 11.7%.

Според календара на Националния статистически институт експресните данни за БВП на България за второто тримесечие ще бъдат публикувани на 14 август.

На тримесечна база еврозоната е реализирала спад на БВП от 12.1% като последица от карантинните мерки, свързани с коронавруса. Това е най-резкият срив от началото на времевата серия през 1995 година, се посочва в прессъобщението на Евростат, в което се уточнява, че тази предварителна оценка се основава на непълни източници на данни и подлежи на преразглеждане.

За целия ЕС също е отчетен исторически спад - 11.9% на тримесечна основа за периода април-юни 2020 г.

През първото тримесечие БВП на валутния съюз се сви с 3.6%, а на ЕС - с 3.2%, припомня статистическата служба.

Сред страните членки, за които има налични данни за второто тримесечие на тази година, най-силен спад на тримесечна основа има в Испания (-18.5%), следвана от Португалия (-14.1%) и Франция (-13.8%). Най-слабо БВП се е свил в Литва (-5.1%), сочат данните на сайта на Евростат.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес