Еврозоната се представя слабо и ЕЦБ е притеснена

Марио Драги, сн. ЕПА/БГНЕС

Европейската централна банка даде по-мрачна оценка за икономиката, описвайки обстановка, изпълнена с неизвестни, но в същото време заяви, че ще използва механизмите си, ако влошаването се изостри, предаде АФП, цитирана от БТА.

Единодушно управителният съвет на ЕЦБ призна, че има "задъхване на динамиката|" в еврозоната и посочи, че рисковете, оказващи натиск върху конюнктурата, са се увеличили, заяви президентът на ЕЦБ Марио Драги пред журналисти след днешното заседание по паричната политика.

На закодирания език на франкфуртската финансова институция тези думи ясно свидетелства за нараснал песимизъм, коментира Карстен Бжески, икономист от Ай Ен Джи (ING).

Икономическите данни "продължават да бъдат по-слаби от очакваното" в еврозоната, подчерта Драги. Така той резюмира опасенията, свързани със сегашната конюнктура.

Драги обясни тази трайна слабост със "забавянето на външното търсене", което в краткосрочна перспектива вероятно ще продължи да оказва натиск върху перспективите за растежа.

Сред опасенията, свързани с конюнктурата, Драги посочи протекционистките заплахи, неяснотата около Брекзита, политическото развитие в някои страни от еврозоната, забавянето на икономическия растеж на Китай и проблемите на германския автомобилен сектор.

Като цяло ЕЦБ се тревожи от "трайната несигурност, която би могла да парализира инвестициите и да подкопае бъдещата активност, поддържайки в същото време напрежението на пазарите.

Президентът на ЕЦБ обаче побърза да допълни, че "състоянието на трудовия пазар, благоприятните условия на финансиране и повишението на заплати са успокояващи фактори.
ЕЦБ е готова да коригира всичките си механизми, ако икономиката срещне сериозни трусове и рисковете натежат, каза още Драги.

На първото си заседание след края на активното изкупуване на нетни активи франкфуртският институт запази водещите си лихви на досегашните им минимални равнища. Основната лихва по рефинансирането остава 0 процента, а търговските банки ще продължат да плащат на ЕЦБ отрицателна лихва от 0,40 на сто за парите в наличност, от които не са им нужни в момента.

Както се и очакваше ЕЦБ обеща, че тези лихви няма да бъдат променяни "най-малкото до лятото на 2019 година" преди евентуално да затегне кранчето на кредитирането, което би било първото от юли 2011 година и при това рисковата акцията, ако икономиката буксува.
Повечето икономисти и играчи на пазара вече потиснаха очакванията си за вдигане на лихвите и тази перспектива все повече се отдалечава от края на 2019-а до 2020-а, та дори и 2021 година според някои.

Споделяне

Още от Бизнес