Еврозоната се разцепи по идеята за общ коронадълг

Закъсалите държави натискат за еврооблигации, Германия и Холандия са твърдо против

Кристин Лагард се е опитала да убеди Еврогрупата за тегленето на общ дълг на еврозоната. Снимка: Архив

Закъсали заради икономически проблеми и кризата с Covid-19 държави предимно от Южна Европа се опитват да възродят старата идея от предишната криза еврозоната да емитира общ дълг. Този път претекстът е борбата с Covid-19, поради което новият инструмент е наречен коронаоблигации.

За емитирането на коронаоблигации настояват 9 водещи страни в ЕС, много от които са в тежки финансови или епидемиологични проблеми – Франция, Белгия, Гърция, Италия, Ирландия, Испания, Люксембург, Португалия и Словения. Държавите са пратили общо писмо до председателя на Европейския съвет Шарл за създаване на съвместен дългов инструмент в подкрепа на икономиката в условията на пандемията от коронавирус.

Този път опитът да се прокара идеята върви с обещанието, че инструментът ще се ползва еднократно и само във връзка с коронакризата.

Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард, която е французойка по националност, също е призовала снощи на видеоконфенция финансовите министри от еврозоната да обмислят еднократно емитиране на "коронаоблигации" в битката срещу епидемията.

Според нея "трябва сериозно да обмислим този вариант освен инструментите на Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ - ESM)" - спасителния фонд, който има неизползван кредитен капацитет от 410 милиарда евро.

Засега Еврогрупата не е обсъждала обединяването на дълговете на страните членки, посочи източник на "Ройтерс", запознат с хода на срещата.

Германският икономически министър Петер Алтмайер обаче призова пред "Ханделсблат" да не се влиза във "фантомни дебати" и да се възраждат "провалени, мъртви идеи". Не по-малко съпротиви срещу идеята има и Холандия.

Междувременно, вчера Еврогрупата не е успяла да постигне съгласие дори по идеята да се активира спасителният фонд (Европейският стабилизационен механизъм, ЕСМ) през схема, чрез която да осигури гаранции за изкупуването на дълг на държавите членки от страна на ЕЦБ. Много детайли по мярката предстои да се изясняват.

Лидерите от ЕС ще имат телеконферентна среща на върха утре, на която се очаква да бъде обсъден и финансовият отговор на кризата с Covid-19.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?