Еврозоната увеличи спасителния си фонд от 500 на 800 млрд евро

Жан-Клод Юнкер и Мария Фектер

Финансовите министри на страните от еврозоната се споразумяха за увеличаване на средствата в Европейския механизъм за стабилност, за да се предотврати разрастването на европейската дългова криза и прехвърлянето ѝ към страни като Испания и Италия, съобщиха осведомителните агенции в петък.

Министрите на финансите от Еврогрупата, които провеждат среща в Копенхаген, решиха да увеличат на общо 800 милиарда евро "предпазната стена", която трябва да защитава трайно неустойчивите страни, съобщи австрийският финансов министър Мария Фектер и подчерта, че тези 800 милиарда евро се равняват на 1 трилион долара.

Засега ЕС разполага с два фонда - Европейския механизъм за стабилност (ЕСМ) и Европейския фонд за финансова стабилност (ЕФФС). През януари лидерите на ЕС решиха ЕСМ да започне да функционира година по-рано от планираното и да влезе в сила през юли т.г. Той ще разполага с постоянен фонд от 500 млрд. евро и ще замени действащия сега ЕФФС.

Франция и Европейската комисия предложиха да се комбинира бъдещият механизъм с временния спасителен фонд, Европейският фонд са финансова стабилност, който е на стойност 440 милиарда евро, за да се постигне максимална огнева мощ. Държавите от еврозоната бяха подложени на натиск от МВФ и от страните в Г-20, които поставиха като условие увеличаването на фонда, преди да помислят да засилят собствената си подкрепа за валутния съюз.

Тази седмица Организацията за икономическо сътрудничество и развитие дори настоя фондът за еврото да се увеличи до един трилион евро.

Вариантът за сливане на средствата от двата фонда обаче беше категорично отхвърлен от Берлин и Хелзинки, според които той е прекалено скъп.

"Финландия е склонна да увеличи капацитета за предпазно отпускане на заеми на Еврозоната. Но цифрата от 940 милиарда евро за нас е немислима", заяви финландският финансов министър Юга Урпилайнен.

В последните дни и Германия, която има най-голям принос в спасителните фондове, показа готовност за компромис. В началото на седмицата канцлерът Ангела Меркел заяви, че страната ѝ ще се съгласи временно да бъде увеличен размерът на спасителния финансов фонд. В четвъртък финансовият министър Волфганг Шойбле пък намекна, че предпазната стена трябва да е от около 800 милиарда евро.

Според постигнатото в Копенхаген компромисно решение значителна част (около 192 милиарда) от тези 300 милиарда евро, които се добавят към 500-те милиарда в ЕСМ, са вече предоставени или обещани на страните от Еврозоната, изпълняващи програма за външна помощ – Гърция, Ирландия и Португалия.

Мария Фектер обясни още, че около 240 млрд. евро, останали в сегашния временен спасителен фонд ЕФФС, ще продължат да бъдат на разположение до средата на 2013 г. Тя обаче добави, че парите ще бъдат достъпни само до момента, в който новият постоянен спасителен фонд (ЕСМ) стигне пълния си капацитет от 500 милиарда.

Срещата в Копенхаген завърши със скандал, след като заключителната пресконференция бе отменена от председателя на Еврогрупата и премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер. Той бил бесен, заради постъпката на австрийския финансов министър Мария Фектер да обяви решениеята на срещата предварително.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?