Евтим Костадинов остава председател на Комисията по досиетата

Депутатите отхвърлиха кандидатурата на Валери Кацунов

Сн. БГНЕС

С подкрепата на ГЕРБ бившият депутат от БСП Евтим Костадинов остана председател на Комисията по досиетата.

 

Костадинов и още двама от досегашните членове на комисията - Екатерина Бончева и Орхан Исмалов - бяха предложени от ГЕРБ в състава и на новата комисия и одобрени в четвъртък с подкрепата на управляващите при гласуването в парламента. Четвъртият, който си запазва поста, е Апостол Димитров, издигнат от БСП.

 

Орхан Исмаилов досега бе заместник-председател на комисията, но предложен от ДПС. Екатерина Бончев пък бе предложена за член от БНС, които вече не са част от Народното събрания.

 

По предложение на ГЕРБ в комисията влезе и Иванка Витанова, която е режисьор и автор на документалния филм "Катарзис".

 

Заместник-председател на новата комисия е бившият депутат от ДПС Айруш Хаджи. Другата номинация на ДПС, която бе одобрена от депутатите, е на Борис Михайлов, който е бивш парламентарен секретар на Емел Етем.

 

По предложение на БСП членове на комисията станаха Апостол Димитров и Георги Пангаров, който досега работеше в администрацията на комисията.

 

Секретар на комисията ще е Мариана Даракчиева, номинирана от СДС. Тя е областен председател на СДС в Габрово.

 

Общо 10 бяха кандидатурите на парламентарните политически сили. Единствено предложеният от ДСБ Валери Кацунов - една от двете номинации на Синята коалиция, не получи подкрепа. Той събра в своя полза 17 гласа, четирима бяха "против", 92-ма се въздържаха.

 

Един от номинираните трябваше да отпадне, тъй като по закон комисията се състои от деветима членове. Мандатът на комисията е петгодишен.

 

"Атака" не излъчи кандидат.

 

Лъчезар Тошев от Синята коалиция коментира, че Евтим Костадинов има минало, свързано с БКП и Народната милиция. Депутатът припомни, че Костадинов е бил на служба в МВР-Добрич, капитан от Народната милиция. Според Тошев това е и причина комисията да не бъде приета за член на организацията за европейска памет и съвест.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?