Евтим Костадинов: Шефовете на спецагенцията не трябва да са от ДС

Евтим Костадинов: Шефовете на спецагенцията не трябва да са от ДС

Аз лично се надявах, че поне ръководството на новата Държавна агенция “Национална сигурност” (ДАНС) няма да е ангажирано с бившите служби на Държавна сигурност (ДС). Това заяви в понеделник пред Инфо радио председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов. Той уточни, че засега проектозаконът за ДАНС не предвижда служителите ѝ да се проверяват за свързаност с репресивния апарат на комунистическата държава.

Мнението на Костадинов за ръководството на ДАНС и ДС се споделя само от опозицията, което не бе достатъчно в проектозакона да залегнат лустрационни текстове.  По волята на управляващите и най-вече на доскорошните съпартийци на Костадинов от БСП, няма пречка мегаагенцията да се оглави от бивши кадри на ДС, към която червената партия демонстрира благосклонност.   

Костадинов отново отбеляза, че постоянно се търсят начини за атаки срещу комисията. “Естествено, ние не сме си мислели като членове на комисията, че няма да има такива проблеми, т.е. ние ще засягаме и интереси на лица, които всъщност ще се опитват по един или по друг начин да прикрият своята принадлежност”, заяви той.

Най-ожесточените атаки към комисията по досиетата дойдоха след осветяването на агент Гоце – президентът на страната Георги Първанов.

“Явно се търсят всевъзможни начини да се омаловажи работата на комисията, но това е. И в бъдеще време ние ще работим в тази посока и твърдо сме решили да прилагаме закона в цялата му строгост”, заяви Костадинов по повод отмененото преди месец решение на комисията от административния съд в София за принадлежност към ДС на областния координатор на ГЕРБ във Варна Павел Димитров. Тогава магистратите не бяха сигурни, че абревиатурата “ДС” означава Държавна сигурност. 

Трупането на подобна съдебна практика – смята Костадинов – е една от основните “вратички” законът за досиетата да бъде атакуван и в крайна сметка да бъде стеснено неговото влияние или възможности за проверка на лица, заемащи публични длъжности и занимаващи се с публични дейности.

Костадинов изтъкна, че с всеки изминал ден интересът на гражданите към Комисията по досиетата се увеличава и те искат да се запознаят с документите не само на роднините си, но и с тези на публични лица, които всъщност са били в даден период водещи за страната.

“Това означава, че в бъдеще това ще даде своето отражение в обществено-икономическия и политическия живот. И в крайна сметка това, което всъщност се цели - да се даде популярност и обществото да се запознае с деянията на всички, които са били свързани към бившите служби на Държавна сигурност, ще се получи”, заяви Костадинов.

Костадинов обяви, че по всяка вероятност до края на седмицата комисията ще обяви първите резултати за миналото на общинските съветници, за чиято проверка времето не стигна преди местните избори на 28 октомври. Тогава бяха осветени само кандидат-кметовете с досиета, като преобладаваща част от тях са от БСП, ДПС и ГЕРБ. 

По думите на Костадинов няма да има изненади при партиите, обещали на избирателите листи без свързани с ДС кандидати за местната власт.

Проверката на членовете на Министерски съвет от 1990 г. до сега ще бъде готова до края на годината. Списъкът е от 673 лица. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?