"Евтини“ и "безплатни" лекарства бъркат дълбоко в джоба на пациентите

"Евтини“ и "безплатни" лекарства бъркат дълбоко в джоба на пациентите

Хаосът с влизането в сила на новия лекарствен списък от 1 юни, месец по-късно не само, че не отшумява, а се задълбочава. Въпреки че фармацевти предупреждаваха за задаващата се криза на пазара на лекарства, държавата отричаше и прокламираше значително поевтиняване на медикаментите и запазване на процентите, които се покриват от НЗОК с влизането в сила на новия лекарствен списък.

По закон НЗОК заплаща най-ниската регистрирана цена за лекарствата от една група за лекарствата, които се реимбурсират на 100%. Така ако пациентът иска да си купи лекарство за дадено заболяване, което струва 8 лева, но има медикамент със същите съставки на цена от 3 лева, то касата покрива само най-ниската цена и разликата от пет лева се доплаща от пациента.

С влизането в сила на списъка се стигна до абсурда, че пациентите не можеха да доплащат за лекарствата, които се водят "безплатни". Това доведе до бунт сред фармацевтите, тъй като се оказа, че единственият законен вариант е те да доплатят разликата от джоба си.

Под техния натиск Министерството на здравеопазването се принуди да разреши доплащането на лекарствата от пациентите.

Това стана причина пациенти масово да доплащат безплатни лекарства за много болести, сред които диабет, епилепсия, паркинсон, проблеми с щитовидната жлеза.

Особен проблем възниква за по-скъпи медикаменти, при които доплащаната сума достига 40-50 лева.

От абсурда на лекарствената политика вече се оплакаха родители на деца, болни от астма. Оказва се, че най-ниската цена в групата медикаменти е на лекарството за възрастни и за да купят по-подходящите за децата си таблетки родителите им доплащат по 20-30 лв. за уж безплатните лекарства.

Болни от паркинсон пък се принудиха да доплащат заради лекарство фантом, което е изтеглено от производителя, но медикаментът стои в списъка.

В крайна сметка прокламираните като евтини лекарства осигуряват икономии единствено за държавния бюджет, но не и за пациентите, които за да не плащат за дадено лекарство са принудени да купуват най-евтиното. А смяната на лечението за много от заболяванията е съпътствана от усложнения.

В същото време за фармацевтите е икономически неизгодно да работят с най-евтините медикаменти и пациентите все по-трудно ще ги намират.

От Българския фармацевтичен съюз (БФС) предупредиха, че при изчерпване на бюджета на НЗОК в частта за лекарства, пациентите ще трябва сами да заплащат изцяло стойността им.

Споделяне

Още по темата

Още от България