Евтини сезонни полети от София до Единбург и Москва от декември

Летище "София" посрещна 6 милионния си пътник

Пътничката на "УизЕър" Виолина Тренчена е шестмилионният пасажер налетище София

Две сезонни авиолинии ще бъдат открити до края на годината от София до Единбург и Москва на нискотарифни авиокомпании, съобщи "Летище София" в четвъртък.

Британската авиокомпания "ИйзиДжет" (easyJet) започва да лети 2 пъти седмично до Единбург, а руската "Нордуинд"  (Nordwind) ще изпълнява курсове до летище "Шереметиево" в Москва.

Полетите на британската "ИйзиДжет" между София и Единбург тръгват от 16 декември. Авикомпанията ще има два полета седмично – във вторник и в събота, билетите вече са пуснати в продажба и тръгват на цени от 12.50 евро в едната посока.

Руският превозвач най-вероятно пуска полетите във връзка с предстоящото световно първенство по футбол през 2018 г. На сайта му дестинацията Москва – София – Москва все още не е активна. Това ще е първата линия до България на компанията, която има полети до над 200 града в Русия и по света. Тя отчита четирикратно увеличение на пътниците за първите девет месеца на годината в сравнение със същия период на 2016 г. "Нордуинд" разполага с 22 самолета, сред които "Боинг-737", "Боинг-777", "Еърбъс A330" и "Еърбъс A321".

Зимното разписание на летище "София" предлага полети с 36 авиокомпании до повече от 60 дестинации в Европа и Близкия Изток.

В четвъртък столичният аеропорт посрещна 6-милионния си пътник. Това е 26-годишната Виолина Тренчева, която кацна с полет от Дортмунд на авиокомпания "Уизеър" (WizzAir). Линията до немския град е открита през 2008 г. и от тогава превозените пътници са 753 106, а полетите са ежедневни.

Късметлийката получи ваучер за пазаруване в магазините на летището, след което бе разрязана и празнична торта.

"Радостни сме, че за първи път в историята на българско летище, в рамките на една календарна година бяха отбелязани два рекорда. Само месец и половина след като посрещнахме 5-милионния пътник, днес пристигна 6-милионният. Това е доказателство за отличната работа на целия екип на столичното летище и добрите ни партньорските взаимоотношения с авиокомпаниите, наземните оператори, Гранична полиция, митница и др. служби", заяви изпълнителният директор Владимир Рапонджиев.

"УизЕър" също зарадва Виолина Тренчева с подарък – ваучер за пътувания с авиокомпанията.

Унгарската нискотарифна авикомпания предлага полети от София до 31 дестинации, а от март 2018 г. пуска четири нови маршрута, съобщи Габор Васархели, мениджър корпоративни комуникации в "УизЕър".

От летище "София" отчетоха, че за първите 10 месеца на годината пътникопотокът се е увеличил с 36% спрямо същия период на миналата година.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?