Евтиният айФон може да бъде отложен заради коронавируса

Евтиният айФон може да бъде отложен заради коронавируса

Производството на "Епъл" (Apple) в Китай може да бъде нарушено, тъй като партньорите на компанията се сблъскват с последиците от разпространението на новия коронавирус в страната, отнел живота на над 100 души, информира Блумбърг, цитирана от БТА във вторник.

На практика всички смартфони айФон (iPhone) се произвеждат в Китай предимно от компанията "Хун Хай присижън индъстри" (Hon Hai Precision Industry), подразделение на "Фокскон" (Foxconn) в Града на айФон в Чжънчжоу и от "Пегатрон" (Pegatron) в завод за сглобяване близо до Шанхай. И двата града са на над 500 километра от Ухан, епицентъра на епидемията, но това разстояние не ги имунизира срещу последиците от болестта.

Не мога да си представя сценарий, при който сегашната производствена верига на "Епъл" да не е нарушена, посочи анализаторът Патрик Мурхед от "Мури инсайтс енд стретъджи".

"Епъл" ускорява производството си, за да покрие по-голямото от очакваното търсене на айФон. Обикновено компанията пуска новия си айФон през септември, така че е малко вероятно вирусът да има някакво съществено значение за тези планове. "Епъл" обаче се подготвя да пусне по-евтин айФон през февруари, който е по-сериозно изложен на риск.

Технологичният гигант има около 10 000 преки служители в Китай, включително търговци. Освен това в производствената верига на компанията работят няколко милиона души. Много от тях си бяха по домовете по празниците, а компанията не уточнява дали ги е помолила до останат у дома по-дълго, за да се предотврати разпространението на вируса.

Миналата седмица Блумбърг съобщи, че "Епъл" планира да започне сглобяването на нов, по-евтин айФон през февруари, който ще е първият с ниска цена след айФон ЕсИ (iPhone SE).

Споделяне

Още от Бизнес