Евтиният "зелен билет" за софийския транспорт се радвал на голямо търсене

Части от ключови булеварди стават временни паркинги

Сн. БГНЕС

Сериозното замърсяване на въздуха в последните три дни и негативната обществена реакция заради липсата на адекватни действия от страна на Столичната община накараха местната власт да задейства най-сериозната си мярка за борба с мръсния въздух. Във вторник в градския транспорт на града се пътува с т.нар. "зелен билет". Той дава възможност всички линии на обществения транспорт, включително и метрото, да се ползват срещу 1 лев за целия ден.

Разкриват се и временни паркинги покрай някои от станциите на метрото, където хората да оставят колите си и след това да вземат подземната железница.

Целта е хората да не използват личните си автомобили или таксита, за да се придвижват из града. Така от местната власт се надяват да се намали концентрацията на фини прахови частици във въздуха, която в последните три дни беше опасно висока.

В понеделник концентрациите на прахови частици в София са били между 4 и 5 пъти над нормата, показват официалните данни на Изпълнителната агенция по околна среда, която ги публикува с ден закъснение.

Във вторник замърсяването на въздуха продължи. Данните, публикувани на сайта на общината, показват часови превишения между 2 и 4 пъти над нормата, въпреки че прогнозата на НИМХ за този ден е концентрацията на прахови частици да остане в допустимите граници с изключение на станцията в "Дружба". За сряда прогнозата на института е, че няма да има прекомерно замърсяване.

До 12.30 часа от Центъра за градска мобилност отчетоха около 40 000 продадени евтини билети за пътуване. Броят им надминава обичайното еднодневно потребление на еднократни билети за градския транспорт. Обикновено за цял ден се продавали около 37 000 билета от по 1.60 лева.

Седем пъти повече са продадените дневни карти през сайта за електронни карти и билети sofia.mpass.bg. До обяд през него са купени 700 "зелени билети" за 1 лев.

Най-много са продажбите на касите на метрото – 23 000 броя, в автобусите – 5200. На пунктовете на ЦГМ са закупени около 5600 като за сравнение през делничен ден броят на продадените билети за еднократно пътуване са 3300.

Първият път, когато се въведе мярката "зелен билет" - през миналата зима, бяха продадени 24 259 броя. Тогава мярката беше задействана в почивен ден.

За осигуряването на повече места за паркиране, крайните десни ленти на улиците и булевардите в района на някои от станциите и спирките ще се превърнат в паркинги. Става въпрос за основни входно-изходни артерии на града. Извънредно може да се паркира на бул. "Александър Малинов" при метростанциите "А. Т. Балан" и "Бизнес парк София". За паркинг се ползва и дясната лента на бул."България" между булевардите "Т. Каблешков" и "Гоце Делчев", откъдето може да се хване трамвай за центъра. Може да се паркира и на бул."Цветан Лазаров" и бул. "Кръстьо Пастухов" при метростанция "Дружба“, на бул."Ботевградско шосе" при спирката на трамвай №22, на бул."Царица Йоана" при местростанция "Люлин", на бул."Панчо Владигеров" при метростанциите "Сливница" и "Западен парк".

Използването на уличните платна за паркиране също е част от мерките при сериозно замърсяване, одобрени от общинския съвет. Стесняването на основни булеварди обаче може да доведе до задръствания, които също допринасят за замърсяването, тъй като колите работят на място.

От общината обявиха също, че продължават и проверките на пунктове за вторични суровини, автокъщи, строителни обекти за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, както и проверки за горене на отпадъци на открито в кварталите с най-много сигнали.

"По препоръка на пулмолозите призоваваме хора с хронични респираторни и сърдечно-съдови заболявания да избягват продължителен престой навън, а директорите на училища и детски градини да не провеждат занятия на открито", съобщиха от общината. В списъка с препоръки е и носенето на плътен шал при излизане навън. Шофьорите са призовани да не оставят автомобилите си с включен двигател, когато не са в движение.

Споделяне

Още по темата

Още от България