Евтино гориво за земеделци с ваучери от догодина

Евтино гориво за земеделци с ваучери от догодина

Възможности за отпускане на допълнителни средства за финансиране на есенната сеитба ще търси държавата чрез преразпределяне на средствата в план-сметката на Държавен фонд “Земеделие”. До 15 септември трябва да стане ясно евентуалното преструктуриране на бюджета за подпомагане на селскостопанските производители, решиха във вторник министрите на земеделието и горите Нихат Кабил и на финансите Пламен Орешарски, след като се срещнаха с представители на Асоциацията на зърнопроизводителите от различни региони на страната. Те обсъдиха възстановяването на акциза върху горивата за земеделските производители, изкупните цени на зърното от нова реколта, възможностите за допълнително субсидиране на предстоящата есенна кампания, както и директните плащания и националното съфинансиране към тях след 1 януари 2007 г.
Ще бъдат преразгледани разходните норми за обработка на 1 декар земя, за които фонд “Земеделие” започна да набира заявления. Ще е обсъди възможността от догодина закупуването на по-евтино гориво за земеделски цели да става срещу ваучери. За тази година бе решено платеният от стопаните акциз върху върху горивата да се възстановява еднократно от митническите бюра в страната. Това ще става в срок до 2 месеца, след подаване на заявленията и предоставяне на фактурите в регионалните бюра на страната, което обаче затруднява дребните производители.
На срещата във вторник стана ясно още, че земеделският министър Нихат Кабил е изпратил писмо на министъра на държавната политика при бедствия и аварии и съпартиец в ДПС Емет Етем. В него е предложил попълването на запасите на Държавния резерв със 113 000 тона качествена хлебна пшеница от тазгодишна реколта да стане на цена от 200 лв./тон без ДДС.

 Срещата бе определена от участниците в нея като коректна и полезна, поставяща начало на ползотворен диалог.  Браншовите организации обещаха да работят за убеждаването на земеделските стопани да се регистрират, за да могат да получават евросубсидиите за обработваните от тях площи.

Споделяне

Още от Бизнес