Евтиното сирене е пълно с вода

Ако съдържанието й е над 62%, продуктът да се етикетира като "имитиращ", предлага "Активни потребители"

Евтиното сирене е пълно с вода

Евтиното сирене на българския пазар се оказва обилно напоено с вода. Водно съдържание над 70% е намерено в 16 марки сирене от общо 30 анализирани продукта, показва изследване на Асоциация "Активни потребители, представено в петък. В 10 от пробите водното съдържание е между 62-70% и само при една е в нормата.

"Това е шокиращо в сравнение с изискванията на БДС, който допуска водно съдържание максимум 54%", посочват от асоциацията. Това изискване важи обаче само за сирената, произведени по стандарта, а за другите няма никакви изисквания за водно съдържание. Прилагането на БДС стандарта е доброволно.

Важен детайл, е че в своя анализ асоциацията се е спряла само на евтини сирена до 10 лева. "Обстоятелството, че всичко тествани продукти са с цена под 10 лева не бива да оправдава резултатите, а единствено може да служи за надеждна индикация към потребителите в унисон със старата максима, че евтиното излиза скъпо. Какво всъщност купуваме – евтино сирене или скъпа вода?", питат риторично от асоциацията.

Изследваните 30 проби саламурено сирене са закупени от магазини в София, Пловдив, Варна, Русе, Перник и Велико Търново. Единствената марка покриваща изискванията за водно съдържание в сиренето е "Пазарджик", където то е измерено на 50.7 на сто. От асоциацията обаче имат съмнения за този продукт, като допускат, че той може да е "имитиращ", произведен от палмово масло, но погрешка да е бил изложен на витрината с насипно сирене.

"Сиренето марка "Пазарджик" със себестойност от 4.40 лв/кг съдържа 50.7% вода. Най-вероятно този продукт е сглобен с използване на хидрогенирана мазнина - палмово масло, което е друга основна техника за производство на имитиращо сирене, многократно откривана и дискутирана в нашите предишни изследвания", посочват от орагнизацията.

"Палмовото масло очевидно излиза от мода, защото правилата се затегнаха. Ако е обявено наличието му в продуктите, хората спират да го купуват", коментира пред бТВ председателят на "Активни потребители" Богомил Николов. Той уточни, че в петък ще изпрати писмо до Министерство на земеделието, храните и горите, в което ще предложи в наредбата, дефинираща изискванията за млечни продукти, да се добави и показател водно съдържание с максимален праг до 62%. "Ще предложим продуктите над този праг да се обозначават като имитиращи", каза още той.

От "Активни потребители" напомнят, че правят това изследване повече от 15 години. През 2005 г. в нито една марка сирене не е установено наличие на вода над 62%, но след това в годините вложеното водно съдържание чувствително нараства. През 2008 г. процентът на оводнените сирена е 4.8, през 2011 г. стига 42%, а през 2016 г. е 27.8%.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?