Езерото “Ариана” се възстановява до юли

Водни колела и лодки ще плуват от 1 юли в столичното езеро “Ариана”, а през зимата хора ще се пързалят върху заледената му повърхност. Това предвижда инвестиционен проект за 1,5 млн. лв. на фирмата “Профудс”, чийто управител Пламен Иванов подписа в сряда договор с кмета на София Бойко Борисов за възстановяването на обекта, който от години е занемарен.

Срещу вложенията си фирмата получава право да печели от управлението на развлекателните дейности около езерото. Предвижда се до края на юни там да се изградят детска, съоръжения за каране на ролери и скейбордове, както и заведения.   

“Профудс” е избрана от кмета Бойко Борисов след разговори с над 60 фирми по обявената още в края на миналата година стратегия за привличане на инвеститори в облагородяване на столичните паркове и осветяването на значими за София сгради.

Контрактът е утвърден от областния управител Тодор Модев. Според документа фирмата ще ремонтира и реконструира езерото, което е публична държавна собственост, но с протокол за управление и съпътстващи дейности е прехвърлено за управление на Столична община за 5 години. Съответно кметството сега дава своите права на фирмата “Профудс” за същия период от време, обясниха от общината.

Кметът Борисов се пошегува, че иска да повиши раждаемостта в града като създаде повече приятни места за разходка на децата и за сключване на граждански бракове на открито.

В същото време стана ясно, че най-големият италиански инвеститор у нас “Миролио” ще се включи в облагородяване на парковете и градините в столицата. За това се договори собственикът на компанията Едоардо Миролио и кметът Бойко Борисов.

Компанията ще избере къде да вложи парите си от списък с 6000 обекта за ремонт, който ще изготви общината. „Така ще направим преценка къде нашият принос ще бъде от най-голяма полза за софиянци”, обясни Едоардо Миролио.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?