Според столичната топлофикация

Ежемесечното отчитане на парното ще реши проблемите със сметките

Средно образование било достатъчно, за да се разбере фактурата

Стоян Цветанов Сн. БГНЕС

Ежемесечното отчитане на парното ще реши проблема с надутите сметки за парно, смята Стоян Цветанов, изпълнителен директор на “Топлофикация - София”. Пред БНТ той цитира данни за сгради, които “Топлофикация” отчита всеки месец. Според тях във всички сгради парното през януари спрямо декември е поскъпнало за абонатите с до 17%, колкото е средното повишение, а само в една с до 21%.

“Това означава, че меренето всеки месец реално ще реши тези проблеми с прогнозните дялове. Тогава вие ще знаете, че този месец сте потребили Х количество топлинна енергия, по цена Y, еди-колко си. Тогава и възможността да се манипулират уредите е далеч по-малка, тъй като уредите са така разработени, че те софтуерно отчитат грешка тогава, когато някъде им се въздейства по некоректен начин”, обясни Цветанов.

В момента всеки месец “Топлофикация” начислява сметките по прогнозни данни от топлинните счетоводители, изготвени на база на потреблението на абонатите за предходния отоплителен сезон.

До 150 лв. са 65% от януарските сметки за парно, посочи за пореден път топлофикационният шеф. Столичани обаче масово се оплакаха от завишени сметки за парно през януари и съобщаваха, че сметките им са от 200 до 650 лв. за жилища от 60 до 80 кв.м

“Едно читаво средно образование е достатъчно, за да бъде разбрана сметката за парно”, каза Стоян Цветанов в отговор на констатация на гражданка, че и три висши образования не са достатъчни, за да се разгадае сметката за парно.

Топлофикация-София” не лъже със сметките, дефектна била системата

От обясненията на шефа на общинското дружество стана ясно, че то и топлинните счетоводители не лъжат и коректно отчитат потребената енергия, но виновни за високите сметки са дефекти в системата.

“Всяка година "Топлофикация-София" отделя между 350 и 500 хил. лв. за метеорологични проверки на топломера, който се намира в абонатната станция. Този уред ние нямаме никаква възможност да го манипулираме, дори и да искаме. Тоест топлинната енергия, която влиза по този топломер, тя е коректно отчетена”, обясни Стоян Цветанов.

Той допълни, че “топлинните счетоводители също нямат никаква изгода да натоварят сметката на един за сметка на някой друг гражданин”.

Според Цветанов има дефекти в системата, там където е намален прогнозният дял, но се ползва топлинна енергия. Когато дойде изравнителната сметка обаче тази несправедливост се отстранява, но в студените месеци “ се получава известно напрежение между гражданите”, каза Цветанов.

Криминализирането на кражбата на топлинна енергия е един от подходите да се спре кражбата на парно, смята шефът на столичното парно.

“Топлофикация-София" разработва програма за монтиране на специални устройства в сградите, с които да се следи дали някой не краде парно, съобщи Цветанов. Тя ще се прави заедно с домоуправителите.

Коректните абонати на “Топлофикация” - с до 6 неплатени сметки

Към момента 72% от абонатите на “Топлофикация” София са коректни, каза Цветанов. Той обясни, че това са всички, които имат до 6 неплатени сметки. А още 10% не са плащали сметките за парно от половин до една година. Така само 18% имат натрупани задължения повече от една година.

“Топлофикация” София е спечелила 99% от делата срещу абонати с дългове за последните три години, твърди Цветанов. Така през 2011 г. от съдебни дела са събрали 12 млн. лв.

За 10 години топлинната енергия е поскъпнала повече от три пъти. През 2002 г. 1000 куб. м газ е бил 202 лева, днес е 620, каза Цветанов. Той пак обясни, че 77% от сметката за парно се формира от цената на природния газ.

За 2011 г. “Топлофикация” София е успяла да погаси 506 млн. лв. задължения към “Булгаргаз” и към момента дължи около 134 млн. лв., каза Цветанов. Той очаква през лятото сумата да падне под 100 млн. лв.

В личен план отношенията на Цветанов със шефа на “Булгаргаз” Димитър Гогов са отлични, но в професионален са “изключително напрегнати”, каза директорът на “Топлофикация-София”.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?